Zorg over de toekomst, toekomst van de zorg

18 okt 2019 - 12:04

Omrop Fryslân duikt vanaf 24 oktober in de wereld van de Friese zorg. Er is personeelskrapte, maar doordat we ouder worden neemt de vraag naar zorg ook toe. Hoe blijft de hele zorg hier overeind en betaalbaar? Artsen, patiënten en bestuurders vertellen.

Zo worden we meegenomen naar een van de grootste e-health pilots van het land. Controle op afstand. Met een appje kan de patiënt thuis een hartfilmpje maken en opsturen. Uit het hele land vandaan komen al die gegevens binnen in Dokkum. Het contact tussen patiënt en arts wordt tijd- en locatieonafhankelijk gemaakt en dat is volgens cardioloog Igor Tulevski de toekomst. Want willen we ruimte houden in het ziekenhuis voor de acute zorg, dan zal de chronisch zieke patiënt zoveel mogelijk thuis de zorg moeten krijgen.

Een ander thema is preventie. Wie niet ziek wordt, hoeft ook geen zorg, zo is de gedachte. Bij sociaal werkbedrijf Caparis pakken ze dat groot aan met de pilot 'het nieuwe gezonde werken'. De werknemers worden daarbij gecoached in gezonder eten, meer bewegen en beter slapen. Ook de directeur doet mee en weet intussen als geen ander wat meer slaap oplevert.

Eerste aflevering
In de eerste aflevering op donderdag 24 oktober zijn we op pad met de ambulance. Van vervoer naar het ziekenhuis is de ambulance veranderd in de ogen en oren van de (huis)artsen. De behandeling start al op het moment dat de patiënt opgehaald wordt. Binnenkort wordt er proefgedraaid met een systeem met behulp van kunstmatige intelligentie, dat de verpleegkundigen nog beter helpt tot een diagnose te komen.

Zorg over de toekomst, toekomst van de zorg
'Hoe helpt dansen bij Parkinsonpatiënten? Wat moet de huisarts van de toekomst allemaal kunnen? Hoe kun je zelf regelen dat je zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen? Meer uit het ziekenhuis vandaan, meer zorg thuis krijgen, meer mogelijkheden door bijvoorbeeld te opereren met de robot en gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Het komt allemaal voorbij in de nieuwe negendelige serie: 'Soarch oer de takomst, takomst fan de soarch' (Zorg over de toekomst, toekomst van de zorg). Vanaf donderdag 24 oktober te zien bij Omrop Fryslân op televisie en online.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876.

(advertinsje)