Week van de mantelzorg: vraag om hulp

22 mrt 2019 - 12:35

Van 1 tot en met 5 april bij Omrop Fryslân

Een op de drie mensen geeft mantelzorg. Een partner die ziek is, of de buurman helpen met boodschappen omdat hij moeilijk uit huis komt: het zijn allemaal vormen van mantelzorg. Deze zorg voor anderen wordt steeds zwaarder; toch durven veel van deze mensen niet om hulp te vragen. In de eerste week van april staat daarom bij Omrop Fryslân de mantelzorger, in welke vorm dan ook, centraal.

Als gevolg van de vergrijzing en de ontgroening van de bevolking komt de mantelzorger onder druk te staan. Ook geeft een op de zeven mantelzorgers aan dat zij zichzelf zwaar belast voelen met de zorg voor een ander: dat zijn te veel. Daarom is er in de 'Wike fan de mantelsoarch' volop aandacht op radio, televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app voor de verschillende vormen van mantelzorg en de initiatieven die voor verlichting kunnen zorgen.

Zo komen verhalen voorbij van bijvoorbeeld Grytsje Andringa die een mantelzorgwoning in de tuin heeft waardoor zij een oogje kan houden op haar schoonmoeder. Of vrijwillige mantelzorger Riemke Dijkstra die bij mensen thuis zit en familie kan opvangen als iemand stervende is.

Maar ook twee vormen van mantelzorg die vaak worden vergeten. Professionele mantelzorger Marjon Hamstra komt twee keer per week bij de 92-jarige David Buurma. Hun band gaat veel verder dan 'het werk'. "Hij voelt echt als een tweede vader voor mij", vertelt Hamstra. De andere vergeten groep zijn de jonge mantelzorgers. Corné Struikmans is 19 jaar en mantelzorger voor zijn vader die een spierziekte heeft. Hij gaat dit jaar voor de eerste keer naar een ontmoetingsdag speciaal voor jonge mantelzorgers, want: niemand hoeft er alleen voor te staan.

Alles over de 'Wike fan de mantelsoarch: freegje om help' is te vinden op: Omropfryslan.nl/mantelsoarch.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)