Update: Fryslân DOK - Under de reek fan de REC

23 feb 2016 - 13:04

De REC, de Reststoffen Energie Centrale in Harlingen, ligt van meet af aan onder vuur. Vorig jaar oktober kwam er bij een storing anderhalf keer de maximum hoeveelheid dioxine van een heel jaar vrij. Dat bleek uit de dioxinemetingen die er onder druk van critici zijn gekomen. De milieuvergunning staat echter toe dat bij storingen boven de normen gegaan mag worden.

Al voor de bouw van de REC in 2011 waren er veel kritische geluiden. De discussie houdt Harlingen al jaren in de ban. Niet alleen omwonenden maken zich grote zorgen, maar ook ingenieur Johan Vollenbroek en toxicoloog Abel Arkenbout schrijven rapporten over de verhoogde dioxine-uitstoot. Vollenbroek komt met een aantal aanbevelingen om de afvaloven te verbeteren. Een van zijn conclusies is dat de schoorsteen van de REC omhoog moet. Ook een punt van jarenlange controverse. Omwonenden hebben vanwege het zoutzuur af en toe last van hun ogen en keel wanneer de rook naar beneden neerslaat.

Wat is hier nu wijsheid? Moet de schoorsteen omhoog? En zijn er nog meer zaken die aangepast moeten worden? Iedereen worstelt met de materie, de politiek is verdeeld en het krachtveld complex. De gemeenten zijn aandeelhouder, de provincie is het bevoegd gezag en de FUMO de handhaver. Burgemeester Roel Sluiter van Harlingen is het ‘gedonder’ rond de REC zat: ‘’Er moet een oplossing komen, dat ding moet nu goed gaan functioneren’’.

Is de afvalcentrale van Harlingen uniek in Nederland? In ‘Under de reek fan de REC’ geeft hoogleraar en milieudeskundige Lucas Reijnders zijn visie op de situatie. Hij vindt dat sluiten beter is dan aanpassen.

Fryslân DOK: Fryslân DOK: Under de reek fan de REC (Onder de rook van de REC)
Zondag 6 maart vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 5 maart om 15.30 uur en zondag 6 maart om 13.00 uur op NPO 2.

Deze Fryslân DOK is een update van en vervolg op de documentaire ‘Dioxine yn Harns’ van maart 2015.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)