“Tsjek staat nu echt op de kaart”

09 aug 2016 - 12:28

Het schooltelevisieprogramma Tsjek van Omrop Fryslân wordt steeds beter bekeken dan voorgaande jaren. De cijfers zijn erg omhooggegaan, online wordt het programma ruim twee keer zoveel bekeken. “Voor het programma en het Fries is dit een prachtige ontwikkeling,” vertelt presentator Raynaud Ritsma enthousiast.

Sinds het afgelopen seizoen wordt Tsjek op locatie opgenomen, basisscholen in Fryslân zijn het decor van het programma. De verhuizing van de opnames van de studio naar de scholen wordt gezien als belangrijkste reden voor de stijging. “Ik zie een groot verschil met vorig seizoen, we hebben veel meer contact met de doelgroep en dus is de dynamiek beter. De hele school staat ons gewoon op te wachten. Dat geeft wel aan dat het één groot feest is,” zo zegt presentator Raynaud Ritsma.

Maar ook voor het Fries is het een positieve ontwikkeling. “Deze stijging is echt een opsteker voor het Fries,” vindt regisseur Marja van der Leij. “Kinderen doen tijdens de opnames erg hun best om Fries te spreken.”

Omrop Fryslân wil vaker op locatie zijn. Dat betekent dat de Omrop meer bij evenementen te vinden is en programma’s meer op locatie plaatsvinden. Het effect daarvan is nu duidelijk te zien. Raynaud Ritsma: “Ik heb het gevoel dat wij Tsjek nu echt op de kaart hebben gezet, het is nu gewoon ‘booming’. Hier hebben we jaren hard voor gewerkt; voor het programma en het Fries is dit een prachtige ontwikkeling.”

Tsjek komt op dinsdag online op Skoal.tv, dat is tegelijk ook de dag dat de meeste scholen naar het programma kijken. Tsjek wordt gemaakt voor de bovenbouw van de basisschool en zit vol met educatieve reportages, interessante nieuwtjes en mooie rubriekjes. Omrop Fryslân maakt schooltelevisie voor alle groepen van de basisschool, alle programma’s zijn te vinden op skoal.tv.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876.
Foto: Joris Kalma

(Advertentie)