Teken fan libben: verhalen achter bermmonumenten

22 feb 2017 - 13:01

We rijden er iedere dag aan voorbij en er komen helaas nog steeds meer bij: bermmonumenten. Gemarkeerde plaatsen langs de weg, die doen denken aan degenen die om het leven kwamen bij een verkeersongeval op die plek. Raynaud Ritsma gaat voor een nieuw programma van Omrop Fryslân op zoek naar de verhalen achter die monumenten. Vanaf maandag 6 maart is Teken fan libben iedere maandag vanaf 18.45 uur te zien.  

In Nederland komen ieder jaar bijna 600 mensen om het leven in het verkeer. Wanneer presentator Raynaud Ritsma langs een bermmonument rijdt, beseft hij dat achter zo’n monument een verhaal zit dat niet ophoudt bij het ongeluk. In het programma wil Omrop Fryslân de nabestaanden en hulpverleners een gezicht te geven. Hoe verwerken zij hun verlies en staan ze sinds het ongeluk in het leven?

Omrop Fryslân staat in de eerste aflevering stil bij het verhaal van kunstenaar Fokke Veurman uit Aldtsjerk. Op 4 november 2000 verloor hij zijn ouders Bart en Griet bij een hartverscheurend ongeluk in Oentsjerk. Hij vertelt over de impact die het ongeluk nog iedere dag op zijn leven heeft.

Verder in deze serie het verhaal van Tjeerd en Jelly van der Meer uit Oentsjerk. Op 5 januari 2001 verloren zij hun dochters Claudia en Nathalie, en het ongeboren kindje van Claudia, op de N361 van Dokkum naar Rinsumageast. De kruisjes die sinds die tijd op de plaats van het ongeluk staan, vormen misschien wel het bekendste bermmonument van Fryslân. Het monument houdt iedere dag honderden automobilisten een spiegel voor.

Teken fan libben is vanaf maandag 6 maart iedere maandag te zien vanaf 18.45 uur bij Omrop Fryslân. Op Omropfryslan.nl/tekenfanlibben is aan de hand van een kaartje een overzicht te vinden van bermmonumenten in Fryslân.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 78 76.

(Advertentie)