Te rade bij Us Heit – 400 jaar Willem Lodewijk

10 jun 2020 - 13:31

Het is 400 jaar geleden dat stadhouder Willem Lodewijk overleed, 'Us Heit' voor de Friezen. Wat kan de huidige maatschappij in coronatijd leren van een 17e -eeuwse regent? Fryslân DOK gaat 'Te rade by Ús Heit'.

Samen met zijn neef Maurits bouwde stadhouder Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg het nieuwe Nederland op, dat ontstond in de Tachtigjarige Oorlog. Willem Lodewijk was een briljant militair strateeg, die erin slaagde de oppermachtige Spanjaarden te verdrijven uit de noordelijke gewesten van de republiek. Hij vernieuwde het bestuur in het noorden en richtte universiteiten op in Franeker en Groningen. Het was een tijd van chaos en onzekerheid. Toch toonde hij zich een onberispelijk leider door een duidelijke eigen koers te varen, terwijl hij tegenstelde belangen en strijdende partijen in hun waarde liet. Willem Lodewijk groeide uit tot een staatsman met een geweldig moreel gezag. Zo groot, dat hij 'Vader des Vaderlands' werd voor de noorderlingen - Us Heit.

Vandaag de dag weten weinig Friezen meer wie Willem Lodewijk was. Is er dan geen behoefte meer aan zo'n leidsman? Of laat een coronavirus zien dat er in tijden van crisis juist wél een leider met groot moreel gezag nodig is? In de Fryslân DOK 'Te rade bij Us Heit' gaat historicus Josse Pietersma op zoek naar de betekenis die Willem Lodewijk nú zou kunnen hebben.

Fryslân DOK: 'Te rie by Us Heit'
Zaterdag 13 juni, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling 14 juni 13.10 uur)
ondag 14 juni, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

Fryslân DOK: 'Te rie by Us Heit'
Sneon 13 juny, 15.30 oere, NPO 2 (mei Nederlânske ûndertiteling, werhelling 14 juny 13.10 oere)
Snein 14 juny, 17.00 oere, Omrop Fryslân (werhelling alle oeren)

(Advertentie)