Speciaal voor thuis: beweging en vermaak

28 mrt 2020 - 12:56

Door het coronavirus liggen veel zaken in Fryslân stil en zit een groot deel van de Friezen thuis. Daarom komt Omrop Fryslân vanaf maandag 's morgens met een speciaal uur televisie voor de thuiszitters. Eerst komen we in beweging met 'Fryslân Fit', gevolgd door 'HEA!' en de herhaling van een programma uit het rijke Omrop-archief. Komende week is dat 'Fryske muzyk yn Eastenryk' uit 2014.

Fryslân Fit
Met Fryslân Fit komen we thuis lekker in beweging, naar een idee van sportinstructeur Dirk Jelke de Boer van sportschool Palestra. We beginnen met een warming-up en daarna doen we drie oefeningen. Dirk Jelke en zijn twee collega's doen de oefeningen voor. We krijgen ook tips over de attributen die we kunnen gebruiken bij de oefeningen, bijvoorbeeld een fles water. En natuurlijk eindigen we met een cooling-down.

"We moeten in deze tijden allemaal wel in beweging blijven", zegt De Boer. "Daarom doen wij verschillende oefeningen voor de spieren en de conditie. Het is te vergelijken met het tv-programma Nederland in Beweging." Fryslân Fit is voor iedereen toegankelijk. "Voor alle leeftijden en op alle niveaus."

HEA!
Na Fryslân Fit eerst maar even ontspannen met een aflevering van HEA!. Het bekende Omrop Fryslân programma over 'hea'gewone mensen in soms 'hea'larische situaties.

Fryske muzyk yn Eastenryk
Friese muziek, levensverhalen van reisgenoten en een week lang plezier. Dat zijn de kenmerken van het programma Fryske muzyk yn Eastenryk. Omrop Fryslân volgde in 2014 een bus vol 'hardcore' Friese muziekfans, twee zangeressen en vier Friese troubadoers op avontuur in Oostenrijk.

De veertig oudere jongeren in de bus reisden hun muziekidolen helemaal achterna naar Westendorf. In dat Oostenrijkse dorp worden de fans ondergedompeld in optredens van Griet Wiersma, Anneke Douma, Gurbe Douwstra, Piter Wilkens, Jaap Louwes en Doede Veeman. En natuurlijk is er ook veel lokaal vertier. Griet Wiersma: "Van wâldpyk tot klaaiklút, het was een mooi mengelmoesje. Dat het overal vandaan komt en toch zo gezellig bij elkaar is, schitterend!"


Fryslân Fit, HEA! en Fryske muzyk yn Eastenryk: vanaf maandag iedere werkdag bij Omrop Fryslân om 9.00 uur, 10.00 uur en 11.00 uur.

(advertinsje)