Samenwerking Omrop Fryslân en noordoostelijke omroepen

11 feb 2019 - 10:06

Minister Slob geeft startschot voor projecten onderzoeksjournalistiek

Omrop Fryslân, RTV Oost, RTV Drenthe en RTV Noord slaan de handen ineen op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Het is voor het eerst dat de regionale omroepen in Noordoost-Nederland structureel gaan samenwerken op redactioneel gebied.

Media-minister Arie Slob heeft maandag 11 februari in de studio van RTV Oost het startschot gegeven voor het samenwerkingsproject. Hij deed dat door symbolisch de eerste tegel te lichten voor de vier omroepen.

Aanleiding
Elk moment van de dag komt via een veelvoud aan platforms een oneindige stroom nieuwsberichten op mensen af. De hoofdredacties van de vier omroepen zien het als hun publieke taak om tegenwicht te bieden in de vorm van gedegen journalistiek onderzoek.

De afgelopen jaren zijn de regionale omroepen uitgegroeid tot multimediale bedrijven, die 24/7 nieuws van dichtbij publiceren op een veelvoud aan platforms. Veranderde werkwijze, meer platforms: het voert de druk op de redacties verder op. Met als gevolg dat journalistiek uitzoekwerk op de achtergrond dreigt te raken. Journalistiek vakmanschap is in ruime mate aanwezig op de betrokken redacties. Daarom is besloten de krachten op onderzoeksgebied te bundelen in Noordoost-Nederland, een gebied met sterke regionale omroepen en provincies met gemeenschappelijke kenmerken.

Samenwerking onderzoeksjournalistiek
De combinatie van grote kennis van het eigen gebied en een grote betrokkenheid bij de eigen samenleving, vormt een gezonde basis voor onderzoeksjournalistiek. Per onderzoek wordt een team gevormd van gespecialiseerde journalisten van de betrokken omroepen. Daar waar mogelijk wordt het publiek van de omroepen betrokken bij de onderwerpkeuze. Afgezien van de opdracht om de nodige tegels te lichten, moet het project leiden tot de opbouw van meer expertise bij de omroepen. Ook moet het project de onderlinge samenwerking tussen de redacties bevorderen.

Het samenwerkingsproject wordt gecoördineerd door Goos de Boer; een ervaren onderzoeksjournalist van RTV Noord met ook ervaring als leidinggevende. Hij initieert en stimuleert de gezamenlijke onderzoeken van de vier omroepen. Daarnaast draait hij journalistiek mee bij de onderzoeksprojecten.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876.

(advertinsje)