Omrop Fryslân herhaalt documentaire over Thom Mercuur

22 jan 2016 - 16:16

Omrop Fryslân herhaalt dit weekend de documentaire ‘Museumdream’ over Thom Mercuur en museum Belvédère. De eerdere museumdirecteur en kunstverzamelaar is afgelopen dinsdagnacht overleden. Mercuur was de oprichter van museum Belvédère in Oranjewoud, dat in 2004 geopend werd door koningin Beatrix. Ook stond hij bekend als kenner en ontdekker van moderne Friese kunstenaars.

Mercuur zorgde ervoor dat de kunst van Bregman, Benner, Mankes, en van Althuis nationaal bekend werd. In 1970 werd hij directeur van ‘t Coopmanshûs in Franeker. Daar organiseerde hij ondermeer een grote tentoonstelling over het leven en werk van Jopie Huisman. Verder bracht hij ook het werk van kunstenaar Sjoerd de Vries onder de aandacht. Acht jaar later startte Mercuur bij het Fries Museum en organiseerde daar tentoonstellingen. Daarna begon hij met Jaap Wolters bij het spoor bij Dronrijp het visrestaurant ‘Op Hatsum’.

Thom Mercuur heeft jarenlang gewerkt aan de oprichting van een museum voor moderne kunst in Fryslân. Plannen voor zo’n museum aan het Tjeukemeer werden niet gerealiseerd. In 2004 maakte hij zijn droom waar met een museum voor moderne kunsten in Oranjewoud. De laatste jaren woonde Mercuur in het Tripgemaal bij Gersloot waar hij ook een galerie had. Thom Mercuur is 75 jaar geworden. De documentaire ‘Museumdream’ is gemaakt door Geart de Vries en is zaterdagavond om 22.15 en 23.15 uur te zien op Omrop Fryslân Televisie. Op zondag is de documentaire om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur te zien.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)