Omrop Fryslân genomineerd voor 3 NL-Awards

01 mrt 2016 - 16:33

Omrop Fryslân is in drie categorieën genomineerd voor een NL-Award. De NL-Awards zijn de jaarlijkse prijzen voor producties van de regionale omroepen. Met die drie nominaties is Omrop Fryslân met twee andere regionale omroepen een uitschieter. De categorieën waar de Omrop een kans in maakt om te winnen zijn ‘Beste radioprogramma’, ‘Beste TV-programma’ en ‘Documentaire’.

Omrop Fryslân is genomineerd in de categorie ‘Beste radioprogramma’ met het programma Buro de Vries. In het programma worden actualiteiten aangehaald en achtergronden bij het nieuws gebracht. Vooral de menselijke kant van het verhaal staat centraal. In de aflevering die genomineerd is, zit onder andere een reportage gemaakt op het onbewoonde eiland Griend. Programmamaker Geartsje de Vries heeft haar eerste ervaring met die bijzondere plaats in de Waddenzee. Verder een reportage over een kapper uit Syrië. Hij woont al 15 jaar in Fryslân, maar wil het liefst terug. Naar aanleiding van de opvang van vluchtelingen maakte Buro de Vries een documentaire over de opvang van Vietnamese vluchtelingen tussen 1979 en 1981 in het kleine dorp Earnewâld.

De tweede nominatie is voor het schooltelevisieprogramma Tsjek in de categorie ‘Beste TV-programma’. Tsjek is een wekelijks educatief programma in de Friese taal, voor de bovenbouw van basisscholen in Fryslân. Met interessante nieuwtjes, educatieve reportages en mooie rubriekjes. In de aflevering die genomineerd is, is presentator Raynaud Ritsma op School Lyndensteyn, een school voor kinderen met een beperking. Vooral de open manier waarop Raynaud met de kinderen omgaat en met ze in gesprek gaat, maakt deze Tsjek bijzonder. De reportages sluiten aan bij de locatie en geven extra inhoud aan het programma.

De laatste nominatie in de categorie ‘Documentaire’ is voor de documentaire ‘Rûchhouwers, leven voor de cross’. In Fryslân trekken autocross-evenementen iedere zomer veel liefhebbers. Programmamaker Wilfried Bijma bekijkt in de documentaire de sport van dichtbij. Waarom is autocross zo populair en wat voor mensen crossen er eigenlijk? Bangerracen is de meest extreme vorm van autocross. Opvallend zijn ook de vrouwen die aan de sport doen, een van hen raakt zelfs in de auto bewusteloos.

De NL-Awards zijn een initiatief van Stichting ROOS, om de kwalitatief hoogstaande producties van publieke, regionale omroepen meer onder de aandacht te brengen. De
NL-Awards worden bekendgemaakt en uitgereikt op woensdag 16 maart tijdens de ROOS-dagen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie: 058 299 7876.

(Advertentie)