Niet Geknecht

20 apr 2017 - 08:53

Het verhaal van het Friesch Dagblad in de Tweede Wereldoorlog

Wat zou jij als nieuwsmedium doen in tijden van oorlog? Hoe houd je je staande en hoe ver ga je mee in wat de bezetter wil, zonder dat je je principes loslaat? Daarmee worstelde het Friesch Dagblad in de Tweede Wereldoorlog, net als alle kranten in Nederland in die tijd. Als enige dagblad had het Friesch Dagblad de moed om de krant stop te zetten in 1941. Omrop Fryslân maakte een film bij het verhaal, die aanstaande zaterdag 22 april wordt uitgezonden.

Een van de verslaggevers en plaatsvervangend hoofdredacteur van het Friesch Dagblad uit die tijd, Jan de Haan, heeft als een dagboekverslag de ontwikkelingen stap voor stap beschreven. Hoe de krant steeds meer onder druk van de Duitsers wordt gezet en hoe de medewerkers daar ’s nachts wakker van liggen. De dilemma’s waar ze mee te maken hebben en hoe daar over gediscussieerd wordt. Hoe er gedreigd wordt met een verbod op het uitbrengen van de krant en het gevaar dat ze op een gegeven moment lopen om gearresteerd te worden. En dan hoe de krant zich ‘niet geknecht’ laat worden en de eer aan zichzelf houdt door de krant stop te zetten. 

De aantekeningen werden na de oorlog geordend en als brochure uitgegeven: ‘Niet geknecht’. Het Friesch Dagblad en Omrop Fryslân hebben in samenwerking met elkaar een film gemaakt van het verhaal. De taal en woorden die De Haan gebruikt heeft in zijn verhaal, zijn tekenend voor de tijd en het gereformeerde karakter van het Friesch Dagblad van toen, en zijn leidend geweest voor het maken van de film. De originele tekst is ingesproken door Thijs Feenstra, die we nog kennen als veearts in Baas Boppe Baas. De scènes zijn getekend door illustrator Laurens Bontes uit Leeuwarden. Tevens is er een heruitgave gemaakt van de brochure, met tekeningen uit de film en een nawoord van Lútsen Kooistra, dat ook wordt uitgesproken tijdens zijn afscheid als hoofdredacteur van het Friesch Dagblad op vrijdag 21 april.

Niet Geknecht in de media:

  • Donderdag 20 april: Lútsen Kooistra, hoofdredacteur Friesch Dagblad bij Omrop Fryslân in het radioprogramma Weistra op wei om 16.00 uur en televisieprogramma Fryslân Hjoed om 17.00 uur
  • Vrijdag 21 april: afscheidsbijeenkomst van Lútsen Kooistra als hoofdredacteur van het Friesch Dagblad, met een toespraak over Niet Geknecht en de presentatie van de heruitgave
  • Zaterdag 22 april: een reportage in EénVandaag op NPO1 om 18.15 uur
  • Zaterdag 22 april: aandacht voor de heruitgave van Niet Geknecht in het Friesch Dagblad
  • Zaterdag 22 april: de film Niet Geknecht bij Omrop Fryslân te zien om 17.00 uur en daarna vanaf 18.20 uur ieder uur. Online terug te zien via Omropfryslan.nl/programma/niet-geknecht.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie:
058 299 7876.

(Advertentie)