Net dreame, mar dwaan

24 Mei 2017 - 08:36

In de Amerikaanse muziekscene gonst haar naam al langer, maar in Nederland hebben nog maar weinig mensen van haar gehoord. En dat terwijl de carrière van muziekproducer en songwriter Femke Weidema (34) een succesverhaal in wording is, inclusief een Grammy. “Mijn dromen zijn dingen die ik plan om te doen. Misschien worden ze niet zo groot als gepland, maar zolang je eerste stappen zet kom je altijd ergens uit.” 

Haar mentor Liz Rose, tevens de ontdekker en liedjesschrijver van Taylor Swift, zei al over Femke: “I think she can do anything. All Femke needs is a hit and with a couple of great singles out there, that hit might happen this year.” Programmamaker Afke Boven reisde voor Omrop Fryslân naar Amerika en maakte een documentaire over de Friezin.

De muzikale Femke groeide op in het Friese Drachten. Na het nemen van accordeonlessen, stoomt ze door naar het conservatorium in Groningen. Daar wordt haar veelzijdigheid, Femke speelt inmiddels op scheidene instrumenten en zingt en componeert, als een beperking gezien. Na haar afstuderen vertrekt Femke naar Amerika, regelt een beurs voor het befaamde Berklee College of Music in Boston en krijgt vervolgens een scholarship in LA aangeboden. Ze schrijft muziek voor artiesten, films en tv-series (o.a. voor de serie Nashville: http://bit.ly/1IUMxlD), woont tegenwoordig in Music City Nashville en heeft inmiddels een eerste (Latin) Grammy op haar naam staan.

Amerika blijkt daadwerkelijk het land van de onbegrensde mogelijkheden, maar het ging Femke niet altijd voor de wind. “Ik ben er liefdes voor kwijtgeraakt en vaak was ik arm. Ik had voor een comfortabel leven kunnen kiezen, maar de muziek komt altijd eerst. Dat is een heel bewuste keuze.” Waarom komt de een niet verder dan het podium van de lokale kroeg en wordt de ander een wereldwijd geroemde producer? In de Fryslân DOK ‘Net dreame, mar dwaan’ gaat Afke Boven op zoek naar de antwoorden.

Fryslân DOK: Net dreame, mar dwaan (Niet dromen, maar doen)
Zondag 4 juni vanaf 17.00 uur elke uur bij Omrop Fryslân. Op NPO 2 op zaterdag 3 juni om 15.30 uur en zondag 4 juni om 13.05 uur.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)