Moord en lulkoek in de Friese Wouden

16 apr 2019 - 14:45

Ten tijde van de moord op Marianne Vaatstra was Nettie Groeneveld directeur van het azc in Kollum. Dertien jaar lang leefde in de omgeving de gedachte dat de dader een asielzoeker was. Het azc werd in het eerste jaar na de moord bedreigd en zwaar beveiligd. In de Fryslân DOK 'Moard en lulkoek yn 'e Wâlden' wordt twintig jaar na de moord teruggeblikt aan de hand van het archief en een logboek van de in oktober 2018 overleden Nettie Groeneveld.

Toen een half jaar na de moord de komst van een nieuwe azc-vestiging werd aangekondigd, leidde dat tot groot verzet in de gemeenschap. Op een informatieavond werd de burgemeester van Kollum met eieren bekogeld. Daaropvolgend werd in Engeland een nieuwe term geïntroduceerd voor 'not in my backyard', namelijk 'to Kollumise': het toenemende verzet tegen de komst van asielzoekers.

Groeneveld was indertijd verantwoordelijk voor de veiligheid van haar medewerkers en bewoners van het asielzoekerscentrum. Ze voelde zich persoonlijk bedreigd en dat trok een zware wissel op haar. Het instituut voor psychotrauma begeleidde het personeel van het azc waarbij PTSS klachten werden vastgesteld.

De druk die de familie Vaatstra legde op de oplossing van de moord en het feit dat Nettie persoonlijk werd aangesproken op achterhouding van feiten, maakte het er niet makkelijker op. De woordvoering van het azc was destijds centraal geregeld, waardoor Groeneveld en haar medewerkers hun kant van het verhaal niet kwijt konden. Bovendien dicteerde de angst radiostilte vanuit het centrum. Een strategie die naar Groenevelds overtuiging ervoor heeft gezorgd dat de zaak niet verder is geëscaleerd.

"Het is een waar verhaal. Andere mensen die betrokken waren bij deze geschiedenis, zullen een ander verhaal hebben. Ik heb willen proberen uit te drukken dat er niet één werkelijkheid bestaat, maar vele." - Nettie Groeneveld

Moard en lulkoek yn 'e Wâlden
De Fryslân DOK documentaire 'Moard en lulkoek yn 'e Wâlden (Moord en lulkoek in de Friese Wouden) is op zondag 28 april vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien.

Noot voor de redactie/ uitnodiging voor de pers:
Wij nodigen u van harte uit om op donderdag 25 april aanwezig te zijn by de viewing van de documentaire. U bent om 11.30 uur welkom bij Omrop Fryslân, Zuiderkruisweg 2, Leeuwarden.

Wij stellen het op prijs als u vooraf aan ons doorgeeft of u op de uitnodiging ingaat. Aanmelden kan bij de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân via mk@omropfryslan.nl of telefonisch via 058 299 7876.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876.

(advertinsje)