Metal yn de skynwerpers

23 maaie 2014 - 13:51

Omrop Fryslân documentaire te zien in heavy metalweek van NPO Doc

Extreme muziek is al jaren erg populair in Fryslân. Dat is te zien aan het grote aantal fans, bands en concerten in dat muziekgenre. Documentairemaker Douwe Talma zocht uit waarom metal zo populair is in Fryslân in ‘In hert foar hurd’. Die documentaire is vanaf zaterdag meerdere keren te zien in een themaweek van NPO Doc.

Naar aanleiding van het heavy metalfestival FortaRock op 31 mei in Nijmegen, duikt NPO Doc een week lang in de wereld van snoeiharde gitaren en denderende drums. In de themaweek: ‘Ruige bolsters in de metalscene’ zendt NPO Doc van 24 tot en met 30 mei iedere dag documentaires uit over de ruige rockers. Zo ook de documentaire ‘In hert foar hurd’ waarin Douwe Talma op onderzoek ging naar de Friese-, maar ook naar de (inter-)nationale metalwereld. ‘In hert foar hurd’ was vorig jaar ook al te zien bij Omrop Fryslân en op Nederland 2 en werd zo’n 100.000 keer bekeken. ‘In hert foar hurd’ is onder andere te zien op 24 mei om 20.28 uur en 25 mei om 9:13 uur. De volledige programmering is te vinden op http://www.hollanddoc.nl/live/themaweken-2014/ruwe-bolsters.html. Er zijn bijvoorbeeld documentaires te zien over de bands Möterhead en Metallica.

Metallica in De Westereen
Douwe Talma werkt op dit moment ook aan een documentaire over Metallica; over het enige optreden dat die band in Friesland gedaan heeft. Dat was dertig jaar geleden, op 9 juni 1984. Metallica is tegenwoordig een van de grootste rockbands van de wereld, die overal voor volle stadions speelt. Dertig jaar geleden was de Amerikaanse band echter helemaal niet zo bekend. In de zomer van 1984, ver voor hun doorbraak, speelde Metallica in het Friese dorpje De Westereen. Een optreden dat grote indruk gemaakt heeft op veel Friese bezoekers in een tijd dat heavy metal een volledig nieuwe muziekstroming was. Het bezoek van Metallica aan De Westereen leverde smeuïge anekdotes op, die decennia later nog steeds verteld worden in Fryslân. In de documentaire reconstrueert Talma die zomeravond van 1984 met mensen die er bij betrokken waren. Een stukje vergeten muziekgeschiedenis van Fryslân. Deze Fryslân DOK is te zien op zondag 21 juni op Omrop Fryslân Televisie en Nederland 2.

NPO Doc themaweek ‘Ruige Bolsters in de metalscene’
Van 24 tot en met 30 mei te zien op:
- Live stream op internet: www.hollanddoc.nl
- UPC Digital (kanaal 309), CAIWAY (kanaal 118), Ziggo (kanaal 212), Delta (kanaal 35), interactieve tv van KPN (kanaal 102).

Noot voor de redactie:
Foto: In hert foar hurd (© Omrop Fryslân).
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met programmamaker Douwe Talma: tel. 058 299 77 99 / e-mail: douwe.talma@omropfryslan.nl. Of met de afdeling Marketing & Communicatie: tel. 058 299 7876 / 06 14 23 98 34.

(advertinsje)