Met Omrop Fryslân de operatiekamer van het MCL in

20 des 2018 - 11:46

Omrop Fryslân neemt in de serie 'In Iepen hert' (Een Open hart) kijkers mee naar de OK van Hartcentrum Friesland tijdens een hartoperatie. Het centrum, dat onderdeel is van het MCL, hoort bij de beste hartcentra van Nederland. Reden genoeg om eens te kijken waarmee deze titel is verdiend. In het televisieprogramma Fryslân Hjoed is vanaf 7 januari een serie te zien waarbij patiënt Klaas van der Meer is gevolgd; van het eerste gesprek tot en met de hartoperatie.

In vier afleveringen wordt de kijker door de ogen van de patiënt, de chirurg en de verpleegkundige meegenomen in het proces van de operatie.

Niet bang aangelegd
"Ik ben niet bang aangelegd. Het moet gebeuren en het zal vast goedkomen", dat zei Klaas van der Meer voordat hij in november aan zijn hart werd geopereerd in het MCL. Klaas is 85 jaar en komt uit Menaam. Hij is al een paar keer eerder aan zijn hart geopereerd; hij is gedotterd en heeft vier stents gekregen. Klaas is een nuchtere Fries en zag ook dit keer helemaal niet tegen de operatie op. Zijn vrouw, Baukje, had er meer last van: "Het is een hele ingreep, want de hele borst moet open. Wij weten dan ook niet hoe Klaas eruit komt na de operatie."

Verkeerde diagnose
De man die het hart van Klaas letterlijk in zijn handen heeft, is chirurg John Bol Raap. Voorafgaand aan de operatie ontmoet hij Klaas meerdere keren. "Ik wil weten wat voor persoon ik in mijn handen heb en moet ervan overtuigd zijn dat hij de operatie aankan." John is al 20 jaar specialist voor de borstkas en werkt sinds twee jaar bij het MCL. De motivatie voor zijn beroep was er al toen John nog maar negen jaar was. "Dat lag aan mijn vader. Die heeft een verkeerde diagnose gekregen en dat heeft veel impact gehad op hem, maar ook op ons als gezin. Dat was een vreselijke situatie en vanaf toen had ik de gedachte: dit wil ik bij anderen voorkomen."

Een goed werkende keten
Een operatie doet Bol Raap niet alleen. "De hele keten moet goed zijn. Niet alleen de chirurg, maar ook de verpleging, intensive care, de anesthesie. Iedereen heeft zijn eigen rol in de operatie en dat werkt alleen als iedereen elkaar kan aanspreken op momenten dat het minder goed gaat." Daarom volgt Fryslân Hjoed ook Eelkje Strikwerda. Als verpleegkundige is zij een soort van regisseur van de zorg van een patiënt. Wat de patiënt aan zorg nodig heeft, wat dan ook, regelt zij. In juli afgelopen jaar is Eelkje afgestudeerd. "En vanaf het begin heeft het hart letterlijk mijn hart gekregen. Het is zo'n belangrijk orgaan dat in verbinding staat met het hele lichaam. Dat vind ik zo bijzonder."

'In Iepen hert' (Een Open hart) in Fryslân Hjoed:
De serie 'In Iepen hert' is van 7 tot en met 10 januari vanaf 17.00 uur te zien op Omrop Fryslân. De serie is ontstaan in samenwerking met Hartcentrum Friesland van Medisch Centrum Leeuwarden.

Noot voor redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876.

(advertinsje)