Met het helmhout tussen ons in, het verhaal van de vrouw op het skûtsje

02 nov 2020 - 11:41

Destijds, toen het skûtsje nog een vrachtschip was, stond de vrouw even vaak aan het roer als haar man. Waarom kent het SKS Skûtsjesilen dan nog steeds geen vrouwelijke schippers? Dat is de vraag in de Fryslân DOK: 'Met het helmhout tussen ons in'.

Toen in Noord-Nederland de skûtsjes nog vracht vervoerden over het water, deden man en vrouw het werk aan boord samen. Het laden en lossen, het zeilen, het trekken van het schip. Hij of zij stond aan het roer. Samen hadden ze een bedrijf en samen stuurden ze het schip. Bij het skûtsjesilen in de zomer ging het anders. Het huisraad en het gezin werden op de wal gezet en de man zeilde de wedstrijd. De vrouw zorgde voor het eten, het feest na winst en de troost na verlies.

Ook nu de SKS, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen, 75 jaar bestaat, is in die traditionele rolverdeling weinig veranderd. Vrouwen zitten meestal op het volgschip, soms maken ze deel uit van de bemanning. Maar schipper bij de SKS, dat is nog nooit een vrouw gelukt. Wanneer zal de vrouw, net als vroeger op het vrachtschip, ook op een SKS-skûtsje aan het helmhout staan?

In de verhalen over skûtsjes en skûtsjesilen is de rol van de vrouw altijd onderbelicht gebleven. Documentairemaker Karen Bies wilde in de Fryslân DOK 'Met het helmhout tussen ons in' nu eens de vrouw naar de voorgrond halen. In de film komt ook haar 101-jarige oma aan het woord, zij was destijds samen met haar man skûtsjeschipper.

Fryslân DOK: 'Met het helmhout tussen ons in'
Zaterdag 7 november, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 8 november 13.10 uur).
Zondag 8 november, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur).

(Advertentie)