Mata Hari in beeld

16 okt 2017 - 14:42

Fryslân DOK op zondag 22 oktober

Het is 100 jaar geleden dat, de in Leeuwarden geboren, Mata Hari door een Frans executiepeloton gefusilleerd werd. Sinds die tijd houdt zij ons in de greep. Biografen en geïnteresseerden schetsen steeds een ander beeld van haar, dat overeenkomt met de tijdgeest van het moment. Van een verleidelijke danseres tot een gevaarlijke spionne, van een femme fatale tot een slachtoffer van misbruik, van een dame zonder al te veel moraal tot een sterke vrouw die haar lot in eigen handen nam. Omrop Fryslân zoekt naar de rode draad in de geschetste beelden en speurt in Parijs naar de aantrekkingskracht van die stad op Mata Hari.

Publiciste Hanneke Boonstra schrijft blogs en een boek over Mata Hari, waarin ze haar eigen interesse koppelt aan die van al die anderen die zich met de danseres bezighouden. Boonstra dacht lange tijd zelf familie te zijn van de spionne en haar zoektocht naar Mata Hari levert dan ook prachtige verhalen op.

Ook de Franse historicus Jean Pierre Turbergue komt aan het woord. Hij is de man die als eerste alle geheime documenten inzag, die decennialang opgeborgen lagen in het Franse militaire archief van Vincennes. Turbergue heeft de zaak door en door bestudeerd en komt tot interessante conclusies over de spionageactiviteiten van Mata Hari.

Daarnaast volgen we in deze Fryslân DOK Tet Rozendal, de actrice die in de rol van Mata Hari kruipt. Rozendal maakte in 2013 een voorstelling over de vrouw die haar zo fascineert. Na afloop van haar tournee nam ze een paar levenslessen van Mata Hari over, die haar leven op de kop zetten. Tet Rozendal krijgt nu voor het eerst de kans om haar voorstelling in Parijs te spelen. Een droom die uitkomt of een gevecht om je dromen te kunnen realiseren?

De Fryslân DOK documentaire ‘Mata Hari’ is op zondag 22 oktober om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag 21 oktober om 15.30 uur en zondag 22 oktober om 13.00 uur.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Kommunikaasje van Omrop Fryslân: 058 – 299 7876.

(advertinsje)