Liet fan de toendra

22 Mei 2017 - 12:30

Zangeres Aafke Zuidersma reist van Kootstertille naar Kautokeino in Noors Lapland, het land van de Sami. Daar komt zij Ella Marie Haetta Isaksen tegen. Beide vrouwen doen mee aan Liet International, het songfestival voor minderheidstalen in Europa. Aafke haar lied, ‘Minsk fan wearde’, is een persoonlijke ode aan een vriend die zelfmoord heeft gepleegd.

Programmamaker Karen Bies volgde Aafke voor de Fryslân DOK ‘Liet fan toendra’ naar Kautokeino in het schitterende landschap boven de poolcirkel. Daar komen ze in aanraking met de zangcultuur van de Sami; het ‘joiken’. Ella Marie is opgegroeid mei de 'joik', de traditionele wijze van zingen van de Sami. Ze is trots op haar afkomst en op de cultuur van de Sami en combineert de ‘joik’ met haar moderne muziek.

Sami-zangeres Ella Marie Haetta Isaksen vertelt: ‘’Met een ‘joik’ vertel je dat je om iemand geeft. Ik kan mijn gevoelens kwijt in het zingen en dat moet in mijn moedertaal, want ik heb zóveel gevoelens die ik wil vertellen.’’ Ook de Friese zangeres Aafke Zuidersma zingt het liefst in haar moedertaal, want: ‘’dat leit sa ticht by mysels’’. In de documentaire 'Liet fan de Toendra' een portret van beide zangeressen op weg naar het festival dat afgelopen april werd gehouden in Kautokeino.

Fryslân DOK: Liet fan de toendra (Lied van de toendra)
Zondag 28 mei vanaf 17.00 uur elke uur bij Omrop Fryslân. Op NPO 2 op zaterdag 27 mei om 15.30 uur en zondag 28 mei om 13.50 uur.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)