Johan Cruijff, het meesterstuk van kunstenaar Hans Jouta

16 nov 2020 - 15:22

"Eigenlijk heeft alles vanaf mijn kleutertijd in het teken gestaan van het binnenhalen van deze opdracht. Dat klinkt wat arrogant, maar zo kun je het wel zien." Een Fryslân DOK over de bronzen Johan Cruijff van kunstenaar Hans Jouta.

Eind 2018 krijgt kunstenaar Hans Jouta uit het Friese Ferwert de opdracht om een standbeeld van Johan Cruijff te maken. Eerder maakte hij al bronzen beelden van schrijfster Nynke van Hichtum ('Afkes Tiental'), kaatsfenomeen Hotze Schuil en van Bob Haarms, assistent-trainer bij Ajax.

Deze keer moet Hans het zonder zijn vader Sytse doen. 'Heit' heeft hem alles geleerd. Dat het leven een spel is, dat je zo goed mogelijk moet spelen en vooral met veel plezier. Maar heit is dementerend en de opdracht valt Hans zwaar. Van spelen komt weinig terecht. De druk van wat zijn grote meesterstuk moet worden, houdt hem nachtenlang wakker. Als de twijfel over zijn eigen kunnen hem in een vaste greep neemt, wordt de last bijna ondraaglijk.

In de Fryslân DOK 'Het Meesterstuk' volgt documentairemaker Albert Jensma de kunstenaar anderhalf jaar lang tijdens het maken van het beeld, tot en met de onthulling voor de Johan Cruijff Arena. De foto van de familie Jouta voor het beeld staat voor het delen van lief, leed en grote emoties om dit werk te kunnen maken. Op de andere foto staat Hans Jouta oog in oog met de bronzen Johan Cruijff.

Fryslân DOK 'Het Meesterstuk'
Zaterdag 21 november, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 22 november 13.10)
Zondag 22 november, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

(Advertentie)