Internationale steun voor documentaires over Friese paard

17 apr 2015 - 09:34

Uit alle hoeken van de wereld komt financiële steun voor een bijzonder filmproject over het Friese paard. Dat ‘The Royal Friesian’ in veel landen populair is, blijkt uit het grote aantal bijdragen van liefhebbers aan een crowdfundingsactie van De Koninklijke Vereniging ’Het Friesch Paarden-Stamboek’ (KFPS) en Omrop Fryslân. De documentaireserie ‘It Swarte Goud’ (Het Zwarte Goud) moet het Friese paard laten zien zoals dat nog niet eerder is gedaan. Met bijzondere opnamen op unieke plekken op de wereld. Van de financiering die nodig is voor de realisatie van het project is intussen 84% binnen.

De crowdfundingsactie is begin februari opgezet. De aanvullende financiële steun is nodig omdat de extra kosten voor de speciale, deels internationale, opnamen niet kunnen worden betaald uit het reguliere budget van Omrop Fryslân. Intussen hebben al veel mensen en instanties een bijdrage toegezegd aan het bijzondere project. Zo hebben bijvoorbeeld de Amerikaanse schrijver Dan Brown en zijn vrouw laten weten dat zij ‘It Swarte Goud’ een prachtig project vinden en graag meewerken aan de realisatie. Verder is ook een aanvraag om financiële steun gehonoreerd door de Stichting Woudsend Anno 1816. Met alle bijdragen komt de realisatie van de documentaireserie steeds dichterbij.

Om de documentaires echt te kunnen maken, is nog meer financiële steun nodig. Als het beoogde bedrag wordt gehaald, kan daarmee een historisch document worden gemaakt waarin alle facetten van het Friese paard worden belicht. Over geschiedenis en levensloop – van geboorte tot aan de dood. Met verhalen over gebruiken, keuringen, strijd, passie en succes en over de bijzondere mensen achter de paarden. Mensen of bedrijven die een bijdrage leveren, krijgen een tegenprestatie. Voor bijvoorbeeld een bijdrage van 45 euro krijgen mensen al de hele serie documentaires op DVD. Op de website www.itswartegoud.nl is meer informatie te vinden en belangstellenden kunnen zich daar ook inschrijven. Het project heeft ook een Facebook site.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876.

(advertinsje)