Hynstekeuring 2015 live by Omrop Fryslân

22 des 2014 - 14:45

Hengstenkeuring ‘Het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek’ op televisie en Omroplive.nl

Het Frysk Hynder, het Friese Paard, staat 8, 9 en 10 januari 2015 weer in de ‘spotlights’ bij de jaarlijkse hengstenkeuring van ‘Het Friesch Paarden-Stamboek’ in Leeuwarden. Zaterdag 10 januari zendt Omrop Fryslân vanaf 8:30 uur de keuring van de stamboekhengsten live uit op Omrop Fryslân Televisie en Omroplive.nl. Kijkers kunnen reageren via sms: 06 20 499 199 en twitter: #HK2015.

Bij de beelden van de hengstenkeuring op zaterdag wordt live commentaar geleverd door presentator Gerrit de Boer van Omrop Fryslân en deskundige Henk Dijkstra van ‘Het Friesch Paarden-Stamboek’. Het commentaar wordt afgewisseld met interviews. Voor buitenlandse kijkers is de uitzending op internet te volgen met Engels commentaar en ook voor de eerste keer met Duits commentaar. Naast de keuringen zijn er showrubrieken te zien, maar het hoogtepunt van de dag is ieder jaar de benoeming van de ‘Kampioen stamboekhengst’. Drie jaar op rij werd ‘Norbert 444’ de grote kampioen, maar welke hengst gaat op 10 januari de titel veroveren? Dat wordt tussen 17:00 en 17:30 uur bekend.

De jaarlijkse hengstenkeuring van de Koninklijke Vereniging ‘Het Friesch Paarden-Stamboek’ is bedoeld als selectie voor jonge hengsten en keuring van de goedgekeurde KFPS-stamboekhengsten. Maar ieder jaar is er ook een showavond. Op vrijdag 9 januari vanaf 20:00 uur is de piste omgebouwd voor de show: ‘Relatie tussen mens & paard’. Het internationale karakter van de Friese paarden komt tot uitdrukking tijdens de showavond. Deelnemers uit Zuid-Afrika, Zweden, Engeland en zelfs Amerika komen speciaal voor deze show naar Leeuwarden. Adembenemend zal de kür op muziek worden, onder begeleiding van niemand minder dan Wibi Soerjadi. Ook Joey, het paard uit de musical ‘Warhorse’, komt voorbij en Gerrit Breteler zingt samen met Mintsje de Boer een prachtig lied. Dit alles wordt afgewisseld met tuigrubrieken in verschillende vormen, een imposante damescarrouselgroep en de jongste deelnemer helemaal uit Amerika: de tienjarige Erica Matherly.

Hengstenkeuring Live
Zaterdag 10 januari vanaf 8:30 uur op www.omroplive.nl en Omrop Fryslân Televisie.
In de pauze tussen 12:00 en 12:30 uur is een compilatie van de showavond te zien.

Meer informatie over het programma van de hengstenkeuring is te vinden op www.kfps.nl.

Omrop Fryslân is de regionale zender van Fryslân. De omroep maakt radio en televisie in het Fries en is daarmee de enige zender in Nederland die niet in het Nederlands uitzendt.
De Koninklijke Vereniging ‘Het Friesch Paarden-Stamboek’ (KFPS) is het oudste en op één na grootste paardenstamboek in Nederland en telt meer dan 12.000 leden in binnen- en buitenland. In totaal staan ongeveer 60.000 Friese paarden ingeschreven.

Noot voor de redactie:
- Foto: Hengstenkeuring. Fotograaf: Diana Bloemendaal.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876 en met Marijke Akkerman van het KFPS: 06 122 89 683.

(advertinsje)