Het Wo(o)rd wat – poëzie in Friesland

17 feb 2020 - 15:59

Met literaire initiatieven als een nieuw dichterscollectief, de Dichter van Friesland, een Friese Dichter des Vaderlands en het uitroepen van Leeuwarden tot Europese 'City of Literature' lijkt er een nieuw poëtisch vuur in de provincie te branden. In de documentaire 'Het Wo(o)rd Wat' neemt Fryslân DOK de temperatuur op van het dichtersklimaat.

Poëzie is een belangrijke pijler van een levende taal en een bloeiende cultuur. Toch verkoopt een goede dichter hoogstens een paar honderd exemplaren van zijn nieuwste bundel. Moet een dichter op zoek naar andere manieren om zijn woordkunst aan de man te brengen?

Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja ziet weinig verschil tussen poëzie en muziek. Aan zijn gedichten en optredens geeft hij zoveel muzikaliteit mee, dat hij het publiek meeneemt in ritme en melodie. Classicus en dichter Piet Gerbrandy onderschrijft dat idee. Lyriek en muziek hebben dezelfde oorsprong. Poëzie is bedoeld, zegt hij: "om het publiek in gesprek te laten gaan met een gedicht." Als artistiek leider van het festival 'Explore the North' en 'City of Literature' wil Marleen Nagtegaal niets liever dan dat publiek en dichter elkaar ontmoeten. Ze is er zeker van dat er behoefte is aan poëzie en ze wil mensen er spontaan mee in aanraking laten komen. Dichteres Grytsje Schaaf toont haar werk het liefst op ongedachte plekken, zoals op scholen, straatlantaarns of fietspaden.

Programmamaker Bart Kingma gaat met deze vier mensen in gesprek. Tegelijk brengt hij de poëzie in beeld met Friese Picture Poems. Vorm en inhoud krijgen zo evenveel aandacht. Bart Kingma: 'Net als in een gedicht.'

Fryslân DOK 'It Wurd Wat - poëzy yn Fryslân'
22 februari, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling zondag 13.10 uur)
23 februari, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

(advertinsje)