Herhalingen Fryslân DOK

08 des 2015 - 15:07

Op zondag 20 en zondag 27 december 2015

In december worden twee documentaires van Fryslân DOK herhaald. De documentaire ‘De pracht van de macht’ gaat over de macht van de Friezen die in de vijfde tot de zevende eeuw veel verder reikte dan de eigen terp. De documentaire ‘Dûnsje mei de tiid’ gaat over de bekende Jouster klokkenmaker Johan ten Hoeve (1984).

De pracht van de macht
Friese terpen zijn de schatkamers van Friesland. Regelmatig worden er nog goudschatten gevonden in de bodem. Daaruit blijkt dat Friesland het rijkste deel van Nederland was in de vroege middeleeuwen. Het goud vertelt echter niet zoveel over de dragers of de eigenaren. In Fryslân DOK laat het Fries Museum enkele gouden stukken, zoals de fibula van Wijnaldum en de goudschat van Dronrijp, onderzoeken in het lucht- en ruimtevaartlaboratorium in Marknesse.

Dûnsje mei de tiid
Klokkenmaker Johan ten Hoeve volgde de prestigieuze studie ‘Clocks Conservation and Restoration’ aan het Engelse West Dean College. Al tijdens deze studie verraste hij met een replica van een beroemde ‘Tompion clock’ voor The Royal Observatory, dat jaarlijks door ruim 2 miljoen mensen wordt bezocht. Met deze opdracht vestigde Johan zijn naam in de Engelse klokkenwereld. Tegenwoordig werkt hij in zijn werkplaats in Londen aan bijzondere opdrachten van over de hele wereld.

Fryslân DOK: De pracht van de macht
Zondag 20 december om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 19 december om 15.30 uur en zondag 20 december om 12.25 uur op NPO 2.

Fryslân DOK: Dûnsje mei de tiid
Zondag 27 december om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 26 december om 13.05 uur en zondag 27 december om 12.25 uur op NPO 2.

Deze documentaires zijn eerder uitgezonden op zondag 21 juni en zondag 4 oktober.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)