Herhaling 7Stêden

01 jul 2015 - 08:05

Van zondag 12 juli tot en met zondag 23 augustus

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Maar onze hoofdstad is niet de enige. Onder de titel ‘7stêden’ is er eind 2014 een reeks documentaires gemaakt over de zeven culturele hoofdsteden die de titel nog hebben voordat die naar Leeuwarden gaat. In de zomer van 2015 herhaalt Omrop Fryslân de documentaires 7Stêden.

Een LC-journalist en een programmamaker van Omrop Fryslân reisden met een jonge professional uit Fryslân naar één van de steden en kregen de opdracht mee om in die stad een geestverwant te zoeken om mee samen te werken. De verslaggever van Omrop Fryslân ging met een lokale cameraploeg op pad, de journalist van de Leeuwarder Courant werkte samen met een collega van het regionale dagblad en de Young Professional zocht ook iemand uit hetzelfde werkveld om mee samen te werken. Op www.7steden.nl staan hun verhalen, foto’s en reportages.

7Stêden (7Steden)
Zondag 12 juli tot en met 23 augustus om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien van zaterdag 11 juli tot en met 23 augustus om 15.30 uur en van zondag 12 juli tot en met 23 augustus om 12.30 uur op NPO 2.

Deze documentaires zijn eerder uitgezonden in december 2014. Het project werd gefinancierd uit het speciale mediafonds dat de provincie Fryslân ingesteld heeft voor mediaprojecten rond Culturele Hoofdstad.

Programma-informatie 7Stêden
Zondag 12 jul: In de eerste aflevering van de serie 7Stêden staat de stad Wroclaw centraal. Wroclaw is een stad in het zuidwesten van Polen met ongeveer 630.000 inwoners. Wroclaw is in 2016 Culturele Hoofdstad. Bart Kingma ging met Kirsten van Santen en schooljuf Judith Switters op zoek naar de thema's van die stad.

Zondag 19 juli: Halbe Piter Claus, fotograaf Jacob Haagsma en regisseur Mirjam de With worden gevolgd in Aarhus, Denemarken. Aarhus is in 2017 Culturele Hoofdstad, een havenstad aan de noordoostkant van Denemarken. Het is de op een na grootste stad van het land met zo’n 243.000 inwoners. Aarhus is een knooppunt van spoorwegen uit alle delen van het land.

Zondag 26 juli: Simone Scheffer, Jantien de Boer en singer/songwriter Wiebe Kaspers vertrekken naar Pilsen, Tsjechië. Pilsen is een stad in het westen van Tsjechië en met 162.500 inwoners de vierde stad van het land. De stad is bekend geworden als de naamgever van de pils. De bierbrouwerijen drukken een grote stempel op de stad, net als de fabrieksterreinen van automerk Skoda.

Zondag 2 augustus: Henk te Biesebeek, fotografe Gitte Brugman en topkok Jan Smink reizen naar San Sebastian, Spanje. San Sebastian, oftewel Donostia voor de Basken, ligt aan de Golf van Biskaje, in het noorden van Spanje. De stad heeft zo'n 200.000 inwoners en is één van de mooiste steden van Spanje. In San Sebastian draait alles om eten, de stad telt maar liefst 16 Michelin-sterrenchefs. Eten is dan ook een van de thema's van Culturele Hoofdstad 2016.

Zondag 9 augustus: Albert Jensma, journaliste Ines Jonker van de Leeuwarder Krant en Jos van Dalfsen van Wetsus reizen naar Bergen/Mons, België. Bergen, oftewel Mons in het Frans, is een Waalse stad in België en heeft 93.000 inwoners. De stad heeft twee universiteiten en 13 hogescholen. Daardoor wonen en werken er maar liefst 15.000 studenten. Bergen kampt met een hoge werkloosheid door de sluiting van de kolenmijnen in de tweede helft van de 20e eeuw. De stad zit nu weer in de lift, door Culturele Hoofdstad 2015. Oud-premier Di Rupo van België was met het binnenhalen van de titel burgemeester van de stad.

Zondag 16 augustus: Wendy Kennedy, Rob Leemhuis van de Leeuwarder Krant en Tatiana Pratley reizen naar Paphos, Cyprus. Paphos is een havenstad op Cyprus, in het zuidwesten van het eiland, en heeft 75.000 inwoners. Paphos trekt veel toeristen en dat is dan ook een belangrijke bron van inkomsten. De stad is in 2017 Culturele Hoofdstad.

Zondag 23 augustus: In de laatste aflevering van de serie gaat Annet Huisman met Stef Altena van de Leeuwarder Krant en Friso Visser naar Valletta yn Malta. Valletta is de hoofdstad van Malta en heeft 7.000 inwoners. De stad is compact en beslaat maar zo'n twee bij één kilometer. Valletta is tegelijk met Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad. Het is de stad van forten en bastions, waar veel culturen bij elkaar komen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)