Gurbe Douwstra viert 2000ste Radio Froskepôle

15 jun 2016 - 07:16

Op dinsdag 21 juni

Van uitzending een tot tweeduizend, elke keer weer staat het Omrop Fryslân programma Radio Froskepôle in het teken van streektaalmuziek. En met de 2000ste aflevering op dinsdag 21 juni zal dat niet anders zijn. Om dat jubileum te vieren is er een speciale en extra lange uitzending op radio en televisie. Van 18.00 tot 20.00 uur ontvangt presentator Gurbe Douwstra verschillende artiesten en fans van het eerste uur.

Radio Froskepôle startte in 1999 als wekelijks streektaalprogramma. Sinds 2011 is het programma iedere werkdag te horen van 18.00 tot 19.00 uur. In die jaren is er wel wat veranderd. “In het begin was het meer een programma over muziek uit Friesland en niet alleen maar streektaal. Omdat de niet-Friestalige muziek van Friese artiesten wel genoeg gedraaid werd, ben ik op een bepaald moment gestart met het draaien van alleen maar streektaalmuziek en dan meer dan alleen uit eigen provincie”, aldus Gurbe Douwstra.

Het begint komende dinsdag 21 juni voor Gurbe met ontbijt in café Marktzicht (Drachten) waar het idee voor het programma indertijd is ontstaan. Dat alles is live te volgen op Omrop Fryslân Radio. Daar zal ook de eerste Froskepôleplaat van de dag aangekondigd worden. Daarna wordt elk uur een Froskepôleplaat gedraaid die is gekozen door presentator Gurbe Douwstra zelf. Aan iedere plaat zit een speciaal verhaal vast.

Van de afgelopen jaren is er een aflevering die Gurbe het meest is bijgebleven. “Zonder twijfel de uitzending van de 1500ste Radio Froskepôle in 2014. Ik heb het programma toen samen gepresenteerd met streektaal-collega’s Henk Scholte van RTV Noord en Bert Kamping van RTV Drenthe. Heel bijzonder was dat die aflevering tegelijk uitgezonden werd op alle drie de noordelijke regionale omroepen. Dat was nog nooit eerder gebeurd.”

Voor de speciale uitzending op 21 juni zijn fans van het eerste uur aanwezig om het jubileum mee te vieren. Gurbe ontvangt drie muzikale trio’s: Otto Groote Ensemble uit Duitsland, Harry Niehof trio uit Groningen en Piter Wilkens met Libbene Stiennen uit Fryslân.

2000ste Radio Froskepôle
Vanaf 18.00 tot 20.00 uur op Omrop Fryslân Radio, Televisie, omropfryslan.nl en de Omrop-app. Meer informatie over Radio Froskepôle en de uitzendingen is te vinden op: omropfryslan.nl/froskepole.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 78 76.

(Advertentie)