Fryslân DOK - Wrâldkriich 1

18 sep 2014 - 11:16

Fryslân DOK op zondag 28 september

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.
Nederland vocht niet mee, maar er volgde wel een mobilisatie. In Gaasterland werden drieduizend gevluchte Belgische soldaten ondergebracht. Veel middelen werden echter niet voor de mobilisatie beschikbaar gesteld. Het gevolg was dat de omstandigheden voor alle soldaten niet goed, zeg maar ronduit slecht waren. De Nationale Bond van Mobilisatieslachtoffers heeft later gelukkig nog wat geld kunnen ontvangen voor een eerbetoon.

De grote man achter de bond was Pieter de Boer uit Drachten. Hij is te zien op oude beelden die van zijn strijd gemaakt zijn. De Boer heeft zich ingezet voor een nationaal monument voor mobilisatieslachtoffers in Drachten. Het bijbehorende carillon staat nu, in vergetelheid geraakt, in Heiligerlee.

Fryslân DOK: Wrâldkriich 1 (Wereldoorlog 1)
Zondag 28 september om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 27 september om 10:30 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)