Fryslân DOK ‘Verlangen in mineur’

08 feb 2021 - 16:25

Bijna een jaar geleden was de eerste coronabesmetting in Nederland en vlak daarna de eerste lockdown, met ook voor de cultuursector dramatische gevolgen. Het kleine theater De Koornbeurs in Franeker vormt het decor voor de Fryslân DOK 'Verlangen in mineur', met pianist Peter van der Zwaag in de hoofdrol. De orkestleider van bekende artiesten als Willeke Alberti zit nu al bijna een jaar werkloos thuis. 'Verlangen in mineur' is te zien op 13 februari bij NPO2 en op 14 februari bij Omrop Fryslân.

In maart 2020 ging het land op slot en nog steeds is de lockdown niet voorbij. De coronamaatregelen betekenen een economische slag voor de kwetsbare culturele sector. Vooral in de theaterwereld is de podiumstilte voelbaar, voor artiesten én publiek.

Groot gemis
Pianist Peter van der Zwaag is al veertig jaar de vaste orkestleider van bekende nationale artiesten als Willeke Alberti, Jenny Arean en in het verleden Robert Long en Liesbeth List. Nu hij niet meer voor publiek kan spelen, voelt het voor Van der Zwaag alsof hij 'een zintuig kwijt is'.

Hoop op betere tijden
Directeur Titia Huisman van theater de Koornbeurs in Franeker bedacht de voorstelling 'Het Verlangen', waarin artiesten en publiek met elkaar samenwerken in de hoop op betere tijden. Ook Merlijn Twaalfhoven, schrijver van het boek 'Het is aan ons', houdt hoop. Volgens hem kunnen kunstenaars meehelpen grote problemen in de samenleving op te lossen.

Fryslân DOK: 'Verlangen in mineur'
Zaterdag 13 februari, 15.30 uur, NPO2, (Nederlands ondertiteld, herhaling 14 februari 13.10)
Zondag 14 februari, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

(Advertentie)