Fryslân DOK - Us Mem, en de dûns om it gouden keal

07 jun 2016 - 12:56

Met eeuwenoude kennis en vakmanschap creëerden generaties van fokkers de ideale melkkoe. Het standbeeld daarvan, Us Mem, werd in 1954 cadeau gedaan aan het 75-jarige Fries Rundvee Stamboek. De koe van nu is echter een andere koe dan het dier dat model stond voor het bekende beeld. Ook al lijkt de koe die nu bij melkveehouders op stal staat nog steeds op Us Mem, tegelijk is ze enorm veranderd.

Us Mem was in de jaren vijftig al niet meer zo ideaal. In Amerika liepen koeien die twee keer zoveel melk gaven dan de Fries-Hollandse zwartbonte. Volgens een paar jonge boeren droeg het beeld van de ideale koe alleen maar bij aan de financiële positie van de fokkers die het bij het FRS voor het zeggen hadden, en niet aan die van de Friese melkveehouder.

Daarna heeft de tijd niet meer stilgestaan. Koeien worden vandaag de dag gecreëerd op basis van DNA-onderzoek, gekoppeld aan Big Data. Ze zijn de vrucht van een topkoe en een topstier die via embryotransplantatie bij draagmoeders worden geboren.

De belofte van de genetica is dat de koe van de toekomst helemaal wordt gemaakt naar de wens van de mens en de wereldmarkt. Dat is niet anders dan in de tijd van Us Mem, maar wel met hele andere technieken.

Fryslân DOK: Us Mem - en de dûns om it gouden keal (Us Mem - en de dans om het gouden kalf)
Zondag 19 juni vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 18 juni om 15.30 uur en zondag 19 juni om 13.05 uur op NPO 2.
 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

Image icon Download us_mem.jpeg (118.26 KB)
(Advertentie)