Fryslân DOK - Tryater 50

13 okt 2015 - 11:32

Fryslân DOK op zondag 25 oktober

Tryater is het oudste theatergezelschap van Nederland. Dit jaar vieren ze hun vijftigjarig bestaan. Met voorstellingen die door de hele provincie (Friesland) en op Oerol gespeeld worden, is Tryater niet meer weg te denken uit het culturele landschap. Maar vier jaar geleden hing het voortbestaan aan een zijden draadje.

De structurele landelijke subsidie dreigde vier jaar geleden te worden ingetrokken. De Raad voor Cultuur vond Tryater niet van nationaal belang. Dat hebben ze geweten in Den Haag. Meer dan vijfhonderd theaterliefhebbers schreven een persoonlijke brief naar Den Haag. Dat, gecombineerd met een goede politieke lobby, zorgde ervoor dat het tij keerde.

De laatste jaren is er wel veel veranderd. Het gezelschap is sterk verjongd. Ook is de visie op het spelen in de Friese taal minder streng als voorheen. Sommige mensen moeten er misschien nog wat aan wennen, maar Tryater is klaar voor de toekomst. Een grote jubileumproductie gaat eind oktober in première. ‘Grûn’ is geschreven en geregisseerd door artistiek leider Ira Judkovskaja. De voorstelling is een familiekroniek over verlies, verdriet en hoop van twee families.

Fryslân DOK: Tryater 50
Zondag 25 oktober om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 24 oktober om 15.35 uur en zondag 25 oktober om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)