Fryslân DOK - Skier Exit

08 mrt 2017 - 11:16

Fryslân DOK op zondag 19 maart

Het energiebedrijf Engie maakte op 15 februari bekend zijn vergunning voor proefboringen naar gas voor de kust van Schiermonnikoog in te leveren. Een historisch, uniek en opzienbarend besluit. Hiermee kwam onverwacht een eind aan een strijd van ruim drie jaar, die gevoerd werd door eilanders verenigd in de ‘Werkgroep Horizon Schiermonnikoog’.

Vorig jaar kwam er steun van 17 natuur- en milieuorganisaties en werd de ‘Brede Coalitie tegen Boren voor Schiermonnikoog’ gevormd. De Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Urgenda, Milieudefensie en de Werkgroep Horizon waren de trekkers van deze unieke coalitie, die met elkaar 2,5 miljoen liefhebbers van de Wadden vertegenwoordigt. De coalitie vreesde bodemdaling in dit kwetsbare Werelderfgoed. En ongelukken en chemische verontreiniging zouden catastrofale gevolgen hebben voor het leven in de Waddenzee.

De Werkgroep Horizon Schiermonnikoog voerde vertrouwelijke gesprekken met Engie, onder de codenaam ‘Schier Exit’. In Fryslân DOK een verslag van hoe een klein eiland een grote Franse multinational op andere gedachten bracht.

Fryslân DOK: Skier Exit (Schier Exit)
Zondag 19 maart om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân. Ook te zien op zaterdag 18 maart om 15.30 uur en zondag 19 maart om 13.00 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Foto – Wilfred Visser.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)