Fryslân DOK - Rûchhouwers (1) Libje foar de cross

28 maaie 2015 - 12:10

Fryslân DOK op zondag 7 juni

Rûchhouwers, dat zijn het. Allemaal op hun eigen manier, de ruige types die aan verschillende soorten autocross doen. In Friesland trekken autocross-evenementen iedere zomer veel liefhebbers. Programmamaker Wilfried Bijma bekijkt in Fryslân DOK de sport van dichtbij. Waarom is autocross zo populair en wat voor mensen crossen er eigenlijk?

Veel autocrossers leven helemaal voor hun sport. Zijn ze niet aan het racen, dan maken ze wel in garages en schuren hun auto’s klaar voor de wedstrijden. Van de verschillende vormen van autocross is de Banger-sport het meest extreem. Rijders nemen soms grote risico’s en maken harde klappen. In deze Fryslân DOK wordt onder anderen Sybo Huizinga gevolgd. Hij rijdt met zijn RTD-team uit Damwoude zo’n vijftig auto’s per jaar in de prak.

De band ‘De Hûnekop’ heeft ook een bijzondere rol in de documentaire. Zo schreef zanger Emiel Stoffers een lied over het afscheid van zijn Mercedes. Na het afschaffen van het belastingvrij rijden voor auto’s ouder dan 25 jaar, stelde hij zijn oldtimer beschikbaar voor de Banger-sport.

In twee afleveringen schetst de documentaire ‘Rûchhouwers’ een diepgaand beeld van verschillende Friese Banger- en Stockcar F1-rijders. Om de documentaire te realiseren is begin vorig jaar met een crowdfunding-actie 15.000 euro opgehaald. Meer informatie over de documentaire is te vinden op www.ruchhouwers.nl en op www.facebook.com/Ruchhouwers.

Fryslân DOK: Rûchhouwers (1)
Zondag 7 juni om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zondag 7 juni om 12.25 uur en donderdag 11 juni om 14.00 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met programmamaker Wilfried Bijma: tel. 06 5106 8758 of de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)