Fryslân DOK - Pier 21, poarte nei de hoop...

19 feb 2015 - 15:35

Fryslân DOK op zondag 1 maart 2015

Het is het Ellis-eiland van Canada: Pier 21 in de haven van Halifax, de grootste stad van de provincie Nova Scotia. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was dat het eindpunt van een lange zeereis voor tienduizenden Nederlandse emigranten. De terminal fungeert nu als het immigrantenmuseum van Canada.

Een van de rondleiders in het museum, George Zwaagstra, vertelt in deze documentaire zijn levensverhaal. Hij emigreerde in 1951 als Sjouke Zwaagstra vanuit het Friese Tjerkwerd naar Canada. Daar was behoefte aan expertise in de landbouw en hierdoor kwamen de Friese emigranten vooral rondom de provincies Ontario en in Nova Scotia terecht.

Ze werden gekoppeld aan een Canadese sponsor, maar een nieuw bestaan opbouwen was voor de meesten toch niet zo makkelijk. Ze moesten wennen aan de taal en cultuur en er was veel armoede. George Zwaagstra en drie andere Friese emigranten vertellen over hun eerste weken in Canada en wat er allemaal bij komt kijken als je je vestigt in een nieuw land.

Fryslân DOK: Pier 21, poarte nei de hoop... (Pier 21, poort naar de hoop...)
Zondag 1 maart om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 28 februari om 15.35 uur en zondag 1 maart om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)