Fryslân DOK - Nynke-Rixt Jukema en Feel the Night

01 des 2015 - 12:36

Fryslân DOK op zondag 13 december

‘Feel the Night’ was één van de eerste programma's van Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. Het oogstte grote waardering van de Europese beoordelingscommissie. In het programma onderzoekt de Friese architecte Nynke-Rixt Jukema de betekenis van de duisternis en de nacht voor het landschap, de mens en de dieren.

In deze Fryslân DOK wordt Nynke-Rixt gevolgd naar haar geboortehuis in Zwarte Haan, vlak onder de waddendijk in Noord-Fryslân. Eén van de donkerste plekken van Nederland. Vroeger vond ze daar haar weg op geur en gehoor. Tijdens haar studie architectuur in Delft ontdekte ze tot haar verbazing dat er alleen maar aandacht was voor licht in gebouwen. Licht had een artistieke en economische waarde, duisternis niet.

Nynke-Rixt wil de appreciatie voor het donker terugbrengen in Fryslân. Ze praat met dorpen om ‘Duisternisdorp’ of ‘Skimerdoarp’ te worden: minder lantaarnpalen en ander licht dat ook voor bijvoorbeeld vleermuizen en nachtvlinders prettig is. Een arts wordt gevraagd naar de betekenis van duisternis voor de slaap en de hormoonhuishouding. Verder gaat Nynke-Rixt naar industriële plekken met veel licht in de nacht, zoals een distributiecentrum van PostNL en een station op het platteland waar de hele nacht veel licht brandt, terwijl er geen trein meer komt.

Fryslân DOK: Nynke Rixt Jukema en Feel the Night
Zondag 13 december om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 12 december om 15.35 uur en zondag 13 december om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)