Fryslân DOK - Nij ljocht op Benner

25 sep 2014 - 12:26

Fryslân DOK op zondag 19 oktober

Gerrit Benner (Leeuwarden, 1887-1981) is de bekendste moderne Friese schilder.
Hij wordt geplaatst in het rijtje Appel, Corneille en Werkman. Benner had een moeizame relatie met het kunstzinnige milieu in Leeuwarden. Als autodidact en moeilijk plaatsbare solist werd er tot in de jaren ‘50 op hem neergekeken.

Na de oorlog was Benner veel in Groningen. Hij kreeg daar zijn eerste solo-expositie.
Toen Benner in 1952 na lang aarzelen naar Amsterdam vertrok en ging werken in het oude atelier van Karel Appel begonnen zijn hoogtijdagen. Directeur Sandberg haalde hem naar het Stedelijk Museum en daarna brak Benner ook internationaal door. Gerrit Benner liet zich inspireren door het Friese landschap. Er hangt een zweem van romantiek rondom Benner: volkomen authentiek en op eigen kracht tot bloei gekomen, ondanks alle tegenslag.

Biograaf Doeke Sijens heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar leven en werk van Benner. Sijens trof bronnen aan die het romantische beeld aanzienlijk nuanceren. Hij kwam er ook achter dat Benner voor de oorlog linkse sympathieën had en van daaruit al heel vroeg Duitse vluchtelingen hielp. In de oorlog zat Benner in het verzet. Sijens’ boek over Benner, met daarin onder andere bijdragen van Han Steenbruggen van Museum Belvédère en van Saskia Bak en Judith Spijksma van het Fries Museum, verschijnt op 4 oktober.
Aanleiding voor het boek zijn twee gelijktijdige exposities van Benners werk: in Museum Belvédère in Heerenveen en in het Fries Museum in Leeuwarden. Daar zal ook werk te zien zijn uit particulier bezit dat nog nooit eerder in het openbaar is vertoond.

Fryslân DOK: Nij ljocht op Benner (Nieuw licht op Benner)
Zondag 19 oktober om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 18 oktober om 10:30 uur en op zondag 19 oktober om 15:30 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)