Fryslân DOK - Molkdilemma yn Afrika

29 sep 2015 - 07:15

Fryslân DOK op zondag 18 oktober

In deze Fryslân DOK brengt een volledig Fries team een bezoek aan het Arikaanse land Oeganda. Het team, bestaande uit een boer, een voorlichter, een veearts en een landbouwkundige, doet een aantal alarmerende ontdekkingen.

De eeuwenoude inlandse veerassen in Oeganda zijn gekruist met Holstein-Friese koeien om de melkproductie te verhogen, maar de dieren hebben minder weerstand. Ze zijn extra gevoelig geworden voor ernstige veeziekten zoals de vaak dodelijke East Coast Fever.

Om niet grote delen van hun veestapel te verliezen, bespuiten de Oegandese boeren de koeien uit voorzorg met insecticiden waarvan de samenstelling vaak niet bekend is. Dat zorgt voor een ecologische ramp in de weidegebieden. Bijen, vlinders en vogels die de insecten eten, verdwijnen.

Ziek vee krijgt antibiotica, dat goedkoop en zonder recept verkrijgbaar is. Micro-organismen worden er zodoende steeds resistenter tegen. Deskundigen voorspellen rond 2020 miljoenen doden in Afrika en Azië als gevolg. Ook neemt de voedselkwaliteit af omdat er in de consumptiemelk resten van antibiotica en insecticiden zitten.

De film werd mogelijk gemaakt door Omrop Fryslân, Dutch Farm Experience en Oxfam Novib. Het onderzoek vond plaats in het kader van het E-Motive uitwisselingsprogramma van Dutch Farm Experience en Oxfam Novib.

Dutch Farm Experience wijdt twee bijeenkomsten met politici en boeren aan dit onderwerp, waarvan de eerste op dinsdag 29 september in Den Haag op het Ministerie van Economische Zaken. De tweede vindt plaats op donderdag 1 oktober in Zwolle voor boeren uit de drie Noordelijke provincies. De documentaire wordt op deze bijeenkomsten vertoond.

Fryslân DOK: Molk dilemma yn Afrika (Melk dilemma in Afrika)
Zondag 18 oktober om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur elk uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 17 oktober om 15.35 uur en zondag 18 oktober om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876 of met programmamaker Thom Verheul: thomverheul@gmail.com.

(advertinsje)