Fryslân DOK - Maria Louise, mei de eagen fan no

26 mrt 2015 - 13:15

Fryslân DOK op zondag 5 april 2015

Drie eeuwen geleden leefde er in ons land een Máxima avant-la-lettre: de Duitse prinses Maria Louise van Hessen-Kassel. Vanwege haar grote populariteit werd ze Marijke Meu genoemd, oftewel tante Marijke. In haar 250ste sterfjaar duikt Fryslân Dok in de bijzondere levensverhaal van deze vrouw.

Maria Louise speelde een belangrijke rol in het voortbestaan van het Huis van Oranje. Toen ze trouwde met de Friese stadhouder Johan WiIlem Friso was de Oranje-dynastie bijna uitgestorven. Na een huwelijk van slechts twee jaar stierf Johan Willem Friso. Zes weken later baarde Maria Louise zijn opvolger: Willem IV. Hij zou later het stadhouderschap erven.

26 jaar lang was Maria Louise regentes voor haar zoon en later ook voor haar kleinzoon. Ze overleefde bijna al haar naasten en verdedigde in een roerige tijd de belangen van de Oranje Nassau’s. Fryslân DOK gaat over haar jeugd in het Duitse Kessel, haar huwelijk en haar populariteit onder het Friese volk, maar ook over wat Maria Louise heeft betekend voor het koningshuis van nu.

Fryslân DOK: Maria Louise, mei de eagen fan no (Maria Louise, met de ogen van nu)
Zondag 5 april om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 4 april om 15.35 uur en donderdag 9 april om 14.15 uur op NPO2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876

(advertinsje)