Fryslân DOK - Manlju en froulju fan Stiel

01 aug 2014 - 13:07

Fryslân DOK op zondag 10 augustus

Metaalarbeiders en andere personeelsleden van Prins Dokkum kregen in februari 2013 te horen dat de productie van het bedrijf zou gaan sluiten. Ze waren verbijsterd over de redenen van deze sluiting en over het ontbreken van een toereikend sociaal plan. Er volgde een opvallende reeks acties en stakingen die landelijk de aandacht trok, mede door de inzet van de vrouwen van de werknemers. Het dossier Prins Dokkum, in Fryslân DOK.

Prins Dokkum, bekend als “de vangrailfabriek”, is onderdeel van het Noorse concern Saferoad dat ondernemingen bezit in 21 landen. De machines van Prins werden vorig jaar in de loop van het jaar naar een dochteronderneming van Saferoad in Polen getransporteerd. De ondernemingskamer van de rechtbank stelde een onderzoek in naar de gang van zaken.

Maar in februari 2014, een jaar nadat de acties en stakingen begonnen, bleek dat de werknemers moegestreden waren. Nog altijd verontwaardigd over de wijze waarop ze waren behandeld, stemde de meerderheid uiteindelijk voor het aannemen van een ontslagvergoeding van hun ex-werkgever. Ze gingen daarbij akkoord met de voorwaarde van de directie, dat het onderzoek van de ondernemingskamer en alle andere procedures stilgelegd werden. Een kleine minderheid bleef ontgoocheld achter.

De documentaire is een klassiek verhaal over de strijd van de kleine man en vrouw tegen de macht van grote concerns.

Fryslân DOK: Manlju en froulju fan Stiel (Mannen en vrouwen van Staal)
Zondag 10 augustus om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 9 augustus om 10:30 uur en zondag 10 augustus om 15:30 uur op Nederland 2.

Deze documentaire is eerder uitgezonden op zondag 16 februari 2014.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876 / 06 14 23 98 34.

(advertinsje)