Fryslân DOK - Lyts mar krigel

29 sep 2015 - 14:54

Fryslân DOK op zondag 11 oktober

Al in 1815 werd in Friesland het eerste ziekenfonds opgericht: op 18 juni, de dag van de slag bij Waterloo, zitten de oprichters bij de notaris. Hun fonds 'Regt door zee' is een officiële rechtsvoorganger van Zorgverzekeraar De Friesland. Vandaag de dag een kleine speler in de wereld van ziektekostenverzekeraars en één die nog een binding met de regio heeft. Tweehonderd jaar ziektekostenverzekering gaat gelijk op met twee eeuwen zorg.

Harm Poortman en Bart Maats uit Gorredijk kunnen meepraten over de ontwikkelingen in de zorg. Poortman is vanwege een zware vorm van reuma al 34 keer geopereerd. Hij is met kunstgewrichten nog redelijk mobiel. Huisarts Maats komt uit een geslacht met veel huisartsen. Over drie generaties is er veel veranderd. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw was er nog geen penicilline en tegenwoordig kunnen mensen nog 20 jaar leven na een hartinfarct.

Tot 2006 was er het ziekenfonds en de particuliere verzekering. Er waren aparte spreekuren en ziekenhuizen hadden luxe kamers voor de 'particulieren'. Sinds de invoering van de zorgwet in 2006 is iedereen gelijk en kan iedereen een eigen verzekering kiezen.

Verdere marktwerking leidde drie jaar geleden tot een fusie met zorgverzekeraar Achmea. De voormalige bestuursvoorzitter Hans Feenstra zegt in Fryslân DOK dat hij dat jammer vindt. Scheidend voorzitter Diana Monissen is er juist van overtuigd dat de fusie met Achmea het bedrijf sterker gemaakt heeft. De Friesland houdt nog een zelfstandige positie tot 2020. Maar is dat in de toekomst houdbaar?

Fryslân DOK: Lyts mar krigel (Klein maar moedig)
Zondag 11 oktober om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 10 oktober om 15.35 uur en zondag 11 oktober om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)