Fryslân DOK - Krasse Kanadezen – 70 jier befrijing

26 apr 2016 - 12:53

Achttien hoogbejaarde Canadese veteranen vierden vorig jaar mei de herdenking van zeventig jaar bevrijding mee met de Friezen. De meesten kozen er destijds vrijwillig voor om zich in Europa in de strijd te werpen. Er vielen aan Canadese kant ruim 42.000 slachtoffers, waarvan 5.706 in Nederland. Wat bewoog deze jongemannen?

Nederland dankt haar vrijheid aan de inzet van die Canadese mannen. Nog een keer werden ze op 5 mei feestelijk rondgereden en toegejuicht in originele legerjeeps. Op de Canadese begraafplaats in Holten stonden ze stil bij hun kameraden die de oorlog niet overleefden. Indrukwekkend, hoe ze hier hun respect tonen aan de gesneuvelde landgenoten. Anton Kulchin (91), een Russische Canadees, zegt: “I loved my military training, but I hate war.”

Toch praten de mannen niet graag, zo lijkt het, over de doden en de strijd die zeventig jaar achter hen ligt. Liever hebben ze het over de kleine verhalen van hoop. Over een vrouw die hen als zonen in huis nam in Harlingen, over een schuur waar ze sliepen in Oosterbierum en over een meisje dat ze thuis wilden brengen. De Friezen grijpen de kans met beide handen aan om die verhalen nog één keer met de mannen te delen en ze dank te zeggen.

Fryslân DOK: Krasse Kanadezen – 70 jier befrijing (Krasse Kanadezen – 70 jaar bevrijding)
Zondag 8 mei vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 7 mei om 15.30 uur en zondag 8 mei om 12.55 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)