Fryslân DOK - Janpier Brands – ambassadeur fan it eigen lûd

31 jan 2017 - 10:26

Janpier Brands, directeur van Neushoorn in Leeuwarden en bevlogen aanjager van de popcultuur in Fryslân, staat op de bres voor een persoonlijk eigen geluid. Na twintig jaar in het Noorden verruilt hij de provincie voor het avant-garde centrum Worm in Rotterdam. Na de kracht van de breedte lonkt nu de kracht van de verdieping.

Les op de muziekschool heeft hij wel gehad, maar dat vond hij ‘stom’. Alles lag daar al vast en Janpier wilde de dingen zelf uitvinden, met zijn eigen mensen. Dat begon al in zijn tijd als gitarist en tekstschrijver van de Stalin Orgels, een Friestalige punkband in de late jaren tachtig. Met de hobbyrockers, de campingradio op Lowlands, een functie als beleidsmedewerker van Simplon in Groningen en later Eurosonic Noorderslag, ontwikkelde Brands zijn carrière in de popcultuur. Verder gaf hij, samen met directeur Albert van der Kooij, op eigenzinnige wijze vorm aan het onderwijs op de nieuwe Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. 

Toen twee jaar geleden de positie van directeur van Neushoorn voorbij kwam, was hij de perfecte persoon voor de functie. Maar aan die periode is voor Janpier nu een einde gekomen. De ‘underground’, de vooroplopers in de popcultuur, die hebben zijn hart. Persoonlijk, regionaal, maar met universele zeggenschap en maatschappelijke relevantie; daar gaat het hem om.

Fryslân DOK: Janpier Brands – ambassadeur fan it eigen lûd (Janpier Brands – ambassadeur van het eigen geluid
Zondag 5 februari om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân. Ook te zien op zaterdag 4 februari om 15.30 uur en zondag 5 februari om 13.05 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)