Fryslân DOK - Jan Oort en de Sileenske teleskoop

15 sep 2015 - 11:07

Fryslân DOK op zondag 27 september

Hij ontdekte onder andere de rotatie van onze Melkweg en ontwierp een revolutionaire theorie over de oorsprong van kometen: Jan Hendrik Oort. De in Franeker geboren oud-hoogleraar sterrenkunde Oort wordt de grootste astronoom van de vorige eeuw genoemd.

Destijds stond Oort aan de wieg van de radiotelescopie in Westerbork en de Europese sterrenwacht in Chili. Oort ontving 10 eredoctoraten, was lid van de pauselijke academie van wetenschap en won de Kyoto-prijs. De hedendaagse sterrenkunde is niet denkbaar zonder Oort.

Oort heeft vele studenten en promovendi geïnspireerd, onder wie de in Leeuwarden geboren Paul van der Werf. Met hem gaat programmamaker Thom Verheul naar het geboortehuis van Jan Oort en onderzoekt hij diens betekenis voor de sterrenkunde van nu.

Hoog in de bergen van Chili wordt binnenkort begonnen met de bouw van de grootste telescoop van de wereld: the Extremely Large Telescope (ELT). Dat biedt kansen voor een nieuwe generatie astronomen om in de voetsporten van Oort te treden en dieper het heelal te ontdekken. De ELT is dan ook geïnspireerd op het observatorium in Westerbork dat mede mogelijk is gemaakt door Oort. De ELT bestaat uit een groot aantal radiotelescopen die met elkaar één hele grote telescoop vormen en zo signalen van miljarden lichtjaren geleden kunnen ontvangen.

Fryslân DOK: Jan Oort en de Sileenske teleskoop (Jan Oort en de Chileense telescoop)
Zondag 27 september om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 26 september om 15.40 uur en zondag 27 september om 12.25 uur op NPO2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)