Fryslân DOK - It spoar fan de otter

06 jan 2016 - 14:51

De laatste otter in Nederland werd in 1988 bij Uitwellingerga doodgereden. Even leek het er op dat het spoor van de otter in Fryslân daarmee ook zou doodlopen. Een aantal initiatieven om het, zo tot de verbeelding sprekende beestje, terug te krijgen in het Friese waterland mislukten. Ook het otterpark, opgericht om het grote publiek bij de problematiek te betrekken, had het moeilijk. Fryslân DOK volgt het spoor van de otter in twee verhaallijnen: die van de terugkeer van de otter in Fryslân en die van het succesvol maken van een dierentuin.

Het terugkrijgen van de otter in Fryslân is een lastig proces, maar ze geven nog steeds niet op; de otterpioniers. Eén van hen is Tjibbe de Jongh, veldman in hart en nieren, oud-medewerker van It Fryske Gea en nu gepensioneerd. Hij heeft altijd veel opgehad met de otter en zoekt nog steeds met een wildlife-camera naar het beestje.

Een andere otterpionier, Addy de Jongh, richtte in 1994 het otterpark Aqua Lutra op bij Leeuwarden. Na een paar jaar bleek dat een park met alleen het verhaal van de otter geen toekomst had. De combinatie natuur, educatie en commercie werkte maar niet zoals de initiatiefnemers hoopten. Na een overname werd het otterpark in 2003 omgevormd tot AquaZoo, een dierentuin met veel meer dieren. Het succes bleef echter uit en vorig jaar ging de dierentuin zelfs failliet. Maar nieuwe eigenaar Libéma wil flink investeren. Manager Martin van Hees zit vol plannen en ideeën: er komt nog meer focus op water en er komen onder andere ijsberen, krokodillen en nijlpaarden bij. Er is ook nog steeds veel aandacht voor de otter.

Ook al zijn de belangen van dierentuinmanagers en natuurmensen wel eens tegenstrijdig, wat hen bindt is de passie voor de otter. Intussen is er weer een aardige populatie wilde otters in ons land, nadat jarenlang geprobeerd is het dier op verschillende plekken uit te zetten. En hoewel een groot aantal wordt doodgereden, lijkt daarmee het spoor van de Lutra teruggevonden te zijn.

Fryslân DOK: It spoar fan de otter (Het spoor van de otter)
Zondag 17 januari om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 16 januari om 15.30 uur en zondag 17 januari om 13.00 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)