Fryslân DOK - It geheim fan de Hollanderwyk

07 maaie 2015 - 14:19

Fryslân DOK op zondag 17 mei

Dit jaar bestaat de Hollanderwijk in Leeuwarden honderd jaar. Midden in het centrum van de stad, meteen achter het station, is de wijk met een monumentenstatus te vinden. De 177 woningen zijn niet in rechte rijtjes gebouwd, maar langs kromme straten. In 1915 was de wijk meteen al zeer populair en nog steeds zijn er lange wachtrijen voor een huis in de Hollanderwijk. Omrop Fryslân maakte in 1990 een televisieportret over de wijk. Nu 25 jaar later zoekt Fryslân DOK de bewoners weer op.

Jaap Braaksma was in 1990 voorzitter van de wijkvereniging. Hij vertelde op de nieuwjaarsreceptie dat de wijkvereniging er een nieuw lid bij had: die nacht was Braaksma vader geworden van een dochter. Dochter Jildou woont nu een straat verderop. Beide komen aan het woord over hun wijk. Ook Thom Sandijck woont nog steeds in de Hollanderwijk. Hij weet en verzamelt alles over de geschiedenis van de wijk. Zijn huis is dan ook door de tijd heen een soort van wijkmuseum geworden. En melkboer Piet Inia komt al 47 jaar met zijn melkwagen, ook wel het rijdende buurthuis genoemd, in de wijk.

In de Hollanderwijk staat een verscheidenheid aan woningen en dat maakt de wijk minder saai als andere nieuwbouwwijken van na de oorlog. Architect W.C. de Groot maakte in ingenieus patroon van kromme staten, paadjes, hagen, pleintjes en groenstroken.

Het honderdjarige jubileum van de wijk wordt het hele jaar door gevierd met onder andere QR-codes onder de huisnummers van alle 177 huizen. Zo kunnen voorbijgangers met hun mobiele telefoon informatie over de geschiedenis van het huis bekijken. Dat moet de sociale contacten tussen de bewoners en voorbijgangers stimuleren. Het is juist om die sociale contacten en de gemeenschap dat de Hollanderwijk zo geprijsd wordt door de bewoners. ‘’De stadsbouwkundige opzet van de wijk is zo, dat social contact niet de vermijden is,’’ zegt Thom Sandijck in de documentaire.

Fryslân DOK: It geheim fan de Hollanderwyk (Het geheim van de Hollanderwijk)
Zondag 17 mei om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 16 mei om 15.40 uur en zondag 17 mei om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)