Fryslân DOK - Himelslot

06 sep 2016 - 13:28

De uitbreiding van het bij Leeuwarden gelegen park Vijversburg, in de volksmond beter bekend als het Bos van Ypey, is een gewaagde onderneming. Internationale en nationale kunstenaars drukken er, geïnspireerd door het bos, hun eigenzinnige stempel op met ontwerpen voor bijvoorbeeld een glazen paviljoen en een dooltuin. Maar hoe uitvoerbaar zijn hun dromen?

De architecten Junya Ishigami en Marieke Kums komen met een uniek paviljoen van kwetsbaar glas dat verzonken is in het groen. De Duitse beeldend kunstenaar Tobias Rehberger herschept de tuin van zijn oma in een weiland, compleet met boomhut. Landschapsarchitect Peter Veenstra maakt met een dwaalster op de zichtlijnen een heuse dooltuin.

Teksten van schrijver Dirk van Weelden, voorgelezen door Nynke Laverman, verwoorden het mooi in de documentaire: iedere stap in de toekomst veroorzaakt weemoed over het verleden. En toch moet er een ontwerp komen dat de mensen die dichtbij wonen en van het bos houden, insluit en ruimte biedt voor de verrassingen en allure van de grote wereld.

Hoogleraar Goffe Jensma peilt hoe de uitbreiding zich verhoudt tot de idealen van Age Looxma Ypey, die het park eind 19e eeuw aan de Friese gemeenschap schonk. En hoe staan de mensen die zich al jaren thuis voelen in het bos tegenover de nieuwe ontwikkelingen?

Fryslân DOK: Himelslot diel 1: Lyts en grut (Hemelslot deel 1: Klein en groot)
Zondag 18 september vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 17 september juni om 15.30 uur en zondag 18 september om 13.00 uur op NPO 2.

Fryslân DOK: Himelslot diel 2: Stilstân en feroaring (Hemelslot deel 2: Stilstand en verandering)
Zondag 25 september vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 24 september juni om 15.30 uur en zondag 25 september om 13.00 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)