Fryslân DOK - Herhaling De pracht fan de Macht

17 Mei 2016 - 14:16

De macht van de Friezen in de vijfde tot de zevende eeuw reikte veel verder dan de eigen terp. Dat bewijzen de goudschatten die nog tot en met 5 juni in het Fries Museum bijeengebracht en zijn tentoongesteld. De sieraden, munten en andere voorwerpen die zijn opgegraven uit de Friese terpen zijn uniek in Nederland.

 Friese terpen zijn de schatkamers van Friesland. Regelmatig worden er nog goudschatten gevonden in de bodem. Daaruit blijkt dat Friesland het rijkste deel van Nederland was in de vroege middeleeuwen. Het goud vertelt echter niet zoveel over de dragers of de eigenaren. In Fryslân DOK laat het Fries Museum enkele gouden stukken, zoals de fibula van Wijnaldum en de goudschat van Dronrijp, onderzoeken in het lucht- en ruimtevaartlaboratorium in Marknesse.

De fibula van Wijnaldum is het topstuk van de collectie. Metaaldetectorzoekers hebben veel bijgedragen aan de reconstructie ervan. Verder komt Johan Nicolay aan het woord. In zijn boek ‘The splendour of power’ brengt hij het Friese goud in verband met de Angelsaksische, Deense en Franse koningshuizen.

Fryslân DOK: De pracht fan de macht (De pracht van de macht)
Zondag 29 mei vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 28 mei om 15.30 uur en zondag 29 mei om 13.05 uur op NPO 2.

Deze documentaire is eerder uitgezonden op zondag 21 juni 2015.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)