Fryslân DOK - Havank

02 maaie 2014 - 15:34

Fryslân DOK op zondag 11 mei 2014

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat detectiveschrijver Hans van der Kallen, beter bekend als Havank, is overleden. In Fryslân wordt bij zijn sterfdag stilgestaan met diverse activiteiten. Zo wordt bijvoorbeeld op Dekamastate in Jelsum een expositie georganiseerd, Van der Kallen was daar een graag geziene gast. Het Historisch Centrum Leeuwarden houdt een expositie en een stadswandeling. En schrijver Thomas Ross komt weer met een nieuw boek in de geest van Havank. De vernieuwde belangstelling voor Havank is voor Omrop Fryslân aanleiding om een documentaire over het leven van de schrijver nog een keer te laten zien.

De boeken van Havank, in de zogeheten ‘zwarte beertjes serie’, met ‘de Schaduw’ als hoofdpersoon werden een groot succes. In zijn hoogtijdagen verkocht Havank 10 miljoen exemplaren en dat maakt Van der Kallen momenteel nog Nederlands beste detective-schrijver. Havank, geboren in Leeuwarden in 1904, leefde een avontuurlijk leven. Hij woonde in Frankrijk, trouwde een Engelse “van zeer goede komaf”, en had een haat-liefde verhouding met Leeuwarden. Toch kwam hij daar altijd terug. Hij heeft zijn stempel gedrukt op Leeuwarden, want op een van de gebouwen aan de Wirdumerdijk is nog altijd ‘de Schaduw’ te zien.

Havank heeft 30 boeken geschreven. Na zijn dood in 1964 heeft schrijver/journalist Pieter Terpstra zijn schrijven overgenomen en doorgezet, op die wijze zijn er nog 24 boekjes uitgebracht. Daarna was het voorbij, het verkocht niet meer, het was te wollig en te ouderwets. Uitgeverij Bruna, die alle boekjes uitbracht, bestond in 2008 al 140 jaar en had het idee om ‘de Schaduw’ nog een keer tot leven te brengen in een nieuw boek. Tomas Ross werd daarvoor gevraagd en nam het aan. Hij schreef het boek ‘Caribisch Complot’, waarin ‘de Schaduw’ nieuwe feiten ontdekt over de zaak Holleeder. Intussen heeft Ross nog drie andere ‘Havank Ross’ boekjes uitgebracht, het komende boek wordt de vijfde nieuwe Havank-detective.

Programmamaker Henk te Biesebeek schetst in zijn documentaire uit 2008 een portret van Havank en zijn leven, praat met mensen uit zijn omgeving en heeft een exclusief interview met zowel Tomas Ross als Dick Bruna.

Fryslân DOK: Havank
Zondag 11 mei om 17:00 uur en daarna van 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op Nederland 2 op zaterdag 10 mei om 10:25 uur en zondag 11 mei om 15:25 uur.

Noot voor de redactie:
Foto: Hans van der Kallen zelf in de rol van 'de Schaduw'.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876 / 06 14 23 98 34.

(advertinsje)