Fryslân DOK - Grûn

20 okt 2015 - 15:15

Fryslân DOK op zondag 1 november

‘Grûn’ (Grond) is de grote jubileumvoorstelling van Tryater. Het Fries toneelgezelschap bestaat vijftig jaar en is daarmee het oudste theatergezelschap van Nederland. Grûn, geschreven door artistiek leider Ira Judkovskaja, gaat over twee Friese families. De voorstelling vertelt het verhaal van drie generaties over vijftig jaar in vier jaren. Iedereen is door de familieband met elkaar verbonden, maar ook met de tijd waarin zij leven.

Maar liefst zestien acteurs spelen in de nieuwe grote zaal van schouwburg De Lawei in Drachten de jubileumvoorstelling. De voorstelling speelt vanwege de grote omvang exclusief yn De Lawei. Grûn vertelt het verhaal van twee boerenfamilies uit hetzelfde dorp. De ene familie is rooms en houdt al vier generaties het boerenbedrijf draaiende. De andere familie is hervormd. Hun boerenbedrijf werd in de jaren zeventig weggesaneerd. De families leven al drie generaties lang op en van het land waar hun ouders en voorouders leefden.

In Grûn gaat elke generatie op haar eigen wijze om met universele thema’s zoals geloof, ambitie, verlies en verandering. ”Wat er ook gebeurt, het leven gaat altijd door’’ is een van de credo’s van Judkovskaja. Boven het toneel draaien grote vilten planeten van Claudy Jongstra, om het gevoel van ‘’een universum in een universum’’ op te roepen. Het toneelbeeld is ontworpen door Roos van Geffen.

Rond de jubileumvoorstelling roept Tryater mensen op om ook hun familieverhalen te vertellen. Dat wordt gedaan met het publieksproject ‘In bosk fan minsken’ (Een bos van mensen) waarin familieverhalen worden verbonden. Op www.inboskfanminsken.nl worden de verhalen verzameld. De verhalen krijgen uiteindelijk vorm in een geluidsinstallatie van Bouke Groen.

Fryslân DOK: Grûn (Grond)
Zondag 1 november om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 31 oktober om 15.35 uur en zondag 1 november om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)