Fryslân DOK - Fleur op ‘e Flecht

28 mrt 2017 - 08:13

Hoe is het voor Afghaanse kinderen om als vluchteling in Fryslân te wonen? Fleur op ‘e Flecht laat zien hoe kinderen zich hier op het eerste gezicht makkelijk aanpassen. Vriendschappen sluiten, spelen, de taal leren, ruzie maken en dromen. Maar de verschrikkingen van de vlucht zijn nog lang niet vergeten en de onzekerheid over de toekomst is continu aanwezig.

De Afghaanse documentairemaker Alka Sadat en haar man en cameraman Foad Dehqanpour volgen drie Afghaanse kinderen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen; Ahmad, Donya en Zahul. Ahmad woont met zijn familie in het AZC van Burgum waar uitgeprocedeerde asielzoekers worden opgevangen. Zijn asielaanvraag is in eerste instantie afgewezen. Hij is in afwachting van een beroep tegen deze afwijzing. Donya en Zuhal wonen na verschillende overplaatsingen niet meer in Friesland, maar in het AZC van Dronten. Ze wachten al maanden op uitslag van de aanvraag om hier te kunnen blijven. De kinderen vertellen over hun vlucht naar Nederland en over hoe het is om hier te wonen en een toekomst te bouwen.

Dat de kinderen worden gefilmd door iemand uit hun vaderland en kunnen praten in hun eigen taal maakt dat ze zeer openhartig vertellen. Zo krijgen verhalen, die op het eerste gezicht bekend klinken, een bijzondere lading omdat ze worden verteld door kinderen. Alka Sadat wilde beslist geen sombere film maken, maar een film over hoop. Daarom vroeg zij theatermaker Jeanmarie Bevort om voor de kinderen op te treden. In zijn clowneske voorstelling ‘Dwarf’ praat hij een eigen taal. Een taal die niemand verstaat, maar wel iedereen begrijpt.

Fryslân DOK - Fleur op ‘e Flecht (Glimlach in ballingschap):
Zondag 9 april om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân. Ook te zien op zaterdag 8 april om 15.30 uur en zondag 9 april om 13.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)