Fryslân DOK - Fleanend de takomst yn

29 sep 2014 - 13:05

Fryslân DOK op zondag 5 oktober

De vliegbasis Leeuwarden staat aan het begin van de nieuwe toekomst van de luchtmacht. Had defensie eerst nog het plan om de Friese basis te sluiten, nu is duidelijk dat de beide nieuwe toestellen van Nederland daar een plek krijgen: De MQ-9 Reaper en de F-35.

De MQ-9 Reaper is een drone die op duizenden kilometers afstand kan worden bestuurd. Het grondstation komt op de vliegbasis Leeuwarden te staan. Ook de F-35, oftewel de JSF, krijgt daar een plek. Net als bij de F-16 moet de vliegbasis Leeuwarden het kenniscentrum worden voor de gebruikers van dat toestel.

De nieuwe toekomst wordt voorbereid in de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld op de vliegbasis Eglin in Florida waar de eerste mensen leren werken met de F-35. En midden in de woestijn van New Mexico, op de vliegbasis Holloman. Daar krijgen de eerste mensen binnenkort hun opleiding voor het besturen en bedienen van de MQ-9 Reaper, een drone, of anders gezegd, een Unmanned Aerial Vehicle (UAV). Al deze plannen betekenen dat er weer wordt geïnvesteerd op de vliegbasis. Dat wordt niet alleen gedaan in gebouwen, maar ook in mensen.

Zelfs nu op de basis hard wordt gewerkt aan een nieuwe toekomst, wordt inzet gevraagd van F-16's en personeel in de strijd tegen IS.

De vliegbasis Leeuwarden heeft dus weer een toekomst. Eén die wordt opgebouwd in de Verenigde Staten om na 2018 te worden uitgerold in Leeuwarden. De Leeuwarder vliegbasis kan 'vliegend de toekomst in'.

Fryslân DOK: Fleanend de takomst yn (Vliegend de toekomst in)
Zondag 5 oktober om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 4 oktober om 10:30 uur en op zondag 5 oktober om 15:30 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)