Fryslân DOK - Fan bûgjen frjemd?

16 jun 2015 - 13:31

Fryslân DOK op zondag 28 juni

Wat maakt iemand een echte Fries? In een wereld die rap globaliseert, is onze identiteit onderhevig aan veranderingen. Friezen hebben een taal en een volkslied, maar wat is het karakter van de Friezen? De jonge journalist Timo Jepkema gaat in deze Fryslân DOK op zoek naar het geheim van de sterke identiteit van de Friezen. Kloppen de stereotypen?

Om daar achter te komen praat Jepkema onder andere mei Rob du Jardin, een Zwitser die Fries geworden is, en de Amerikaan Greg Shapiro die Friezen als geen ander weet te typeren. Ook ontmoet hij een man die in de cel gezeten heeft omdat hij op de barricaden klom voor de Friese vrijheid. En hoogleraar Goffe Jensma krijgt de vraag: “Bestaat dè Fries eigenlijk?”

Een andere vraag is: hoe ver gaan mensen om zich sterk te maken voor de Friese identiteit? De toekomst van Omrop Fryslân, één van de cultuurdragers van de Friese identiteit, is onzeker nu de omroep op bestuurlijk niveau moet samenvoegen met RTV Drenthe en RTV Noord. Hoeveel is die identiteit nog waard?

Meer informatie en de trailer van de documentaire ‘Fan bûgjen frjemd?’ is te vinden op de website friezen.wordpress.com

Fryslân DOK: Fan bûgjen frjemd? (Wars van buigen?)
Zondag 28 juni om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 27 juni om 15.40 uur en zondag 28 juni om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met programmamaker Timo Tjepkema: tel. 06 2827 9178 of de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)